Društvo

Vukčević: Promjene u pravosuđu nijesu moguće samo potezom pera

mladenvukuok
Promjene u crnogorskom pravosuđu teško da se mogu dogoditi samo potezom pera. Da bi se to ostvarilo sudstvo mora biti institucionalno i personalno nezavisno, uređeno tako da bude odvojeno od ostalih grana vlasti te finanijski nezavisno- ocijenio je Predsjednik Udruženja pravnika- Mladen Vukčević gostujući u emisiji u Centar autora Andrije Nikolića. - O kojoj mi nezavisnosti govorimo kada se za rješavanje materijalnih problema sudija mora obraćati izvršnoj vlasti. Mislim da treba raditi na tome, a na putu smo koji to treba da obezbijedi- kazao je Vukčević.

Vukčević: Promjene u pravosuđu nijesu moguće samo potezom pera
Portal AnalitikaIzvor

Da bi se izbjegla depolitizacija pri izboru sudija Ustavnog suda, ovaj izbor, prema riječima Vukčevića treba počivati na tri izborne osnove. - Dio sudija će predlagati sudski Savjet, dio predsjednik republike a dio Skupština- što bi doprinjelo da se politički uticaj svede na najmanju moguću mjeru.

Vukčević je ocijenio i da i da česte rasprave čelnika sudske vlasti ne doprinose konceptu vladavine prava.- Ja to ne mogu tumačiti kao bogatstvo dijaloga već nešto što vodi pravnoj nesigurnosti - kazao je Vukčević ističući da ne postoji šire razumijevanje o uloži pravosuđa kod nas.

 

 

 

Portal Analitika