Društvo

USAID napušta Crnu Goru u septembru, u 12 godina uloženo 243 miliona dolara

 

Američka agencija za međunarodni razvoj, USAID, nakon 12 godina aktivnosti u Crnoj Gori, okončava svoju misiju u našoj državi u septembru ove godine.

fric
Z
a to vrijeme Vlada SAD-a je od ukupno 281 miliona eura uloženih u Crnu Goru kroz razne projekte, preko USAID-a usmjerila  243 miliona dolara.

USAID napušta Crnu Goru u septembru, u 12 godina uloženo 243 miliona dolara
Portal AnalitikaIzvor

Povodom skorašnjeg napuštanja Crne Gore, i okončanja započetih projekata koje je planirano za kraj juna, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici je na Imanju Knjaz u Podgorici organizovala radni ručak sa novinarima svih značajnijih crnogorskih medija, tokom kojeg su šefovi projekata prezentirali ključne oblasti na kojima USAID radi u posljednjih 12 i protekle dvije-tri godine.

novinari
Prisutnim novinarima prva se obratila direktorka misije i projektai  direktorka Sjuzan Fric (Susan Fritz).

Ona je podsjetila da je USAID u Crnoj Gori finansirala 17 velikih projekata između 2001. i 2013. godine, stimulišući privredu i ekonomiju, kroz pomoć malim i srednjim preduzežima, promovišući transparentnost vlasti i asistirajući Crnoj Gori u težnjama ka članstvu u Evropskoj uniji.

Fric je podsjetila na neke konkretne projekte i pomoći USAID-a , kao što su Informativni centar u Mojkovcu, Gorska služba spašavanja u Nikšiću, Zemljoradnička zadruga “Vrbica” u Beranama, razvoj mljekarskog sektora u Danilovgradu, Fabrika sokova “Pirella” iz Danilovgrada, ali i primjere potpore civilnom društvu i poslovne regulative, kao što je uprošćavanje administrativnih procedura na Cetinju i renoviranje Osnovnog suda u podgorici, kao i inicijativu za podršku organizacijama koje se bave osobama sa invaliditetom.

Potom su se novinatima obratili šefovi tri projekta- za ekonomski razvoj za efikasno upravljanje i za podršku osobama sa invaliditetom.

dejvid
Dejvid Blad
, šef projekta ekonomskog razvoja kazao je da će krajem juna biti okončano 160 projekata, a da je oko 1.800 pojedinaca u Crnoj Gori prošlo kroz kurseve obuke, a preko 660 lokalnih biznisa primilo pomoć.

mark
Kao posebno uspješnu priču pomenuo je pomoć USAID-a mljekarskoj proizvodnji.

kler
Mark Lasman
govorio je o ulaganjima u projekte efikasnog upravljanja, a Kler Vukčević o inicijativama za osobe sa invaliditetom.

Portal Analitika