Društvo

Naselje Zagorič zatrpano smećem: Otpad se odlaže pored kontejnera (FOTO)

smecePOCETNAok
U
podgoričkom naselju Zagorič, prizor koji se može vidjeti odmah pored obližnje trafostanice, nije nimalo privlačan. Riječ je o nagomilanom smeću koje mještani ovog naselja svakodnevno odlažu pored kontejnera, što ne samo da ruži izgled ovog naselja, već ozbiljno prijeti da ugrozi zdravlje mještana.

Naselje Zagorič zatrpano smećem: Otpad se odlaže pored kontejnera (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor
komunalcitekst2Nagomilani šut, cigle, bačena hrana i drugi otpad iz domaćinstava iz dana u dan se uvećava i već poprima oblik deponije. Neprijatan miris koji se sa pomenutog smetlišta širi kroz naselje, predstavlja veliki problem za mještane a prilično je neugodan prizor za svakoga ko prođe duž puta pored koga se u gomilama pruža nabacano smeće.

Reporter Portala Analitika u to se uvjerio dok je slikao ovaj nemio prizor, a okom objektiva zabilježili smo i to da je otpad iz domaćinstava u podgoričkom naselju Zagorič onemogućio prilaz obližnjoj trafostanici koja napaja strujom prugu Nikšić- Podgorica. Osim povremenih obilazaka komunalaca koji u ovom dijelu podgoričkog naselja uglavnom samo isprazne kontejnere, čini se da ovo ruglo koje praktično bode u oči nikome nije naročito zasmetalo.

Nekoliko mještana nam se požalilo da su se više puta obraćali podgoričkim komunalcima i tražili da se ovo smeće odveze na odgovarajući prostor, međutim njihov apel- nije urodio plodom. Napominju da su nekada postojala dva veća kontejnera u kojima se odlagao otpad te da su potom zamijenjeni manjim, što kako ističu, nije dovoljno da bi se na adekvatan način zadovoljile svakodnevne potrebe mještana za odlaganjem smeća iz domaćinstava.

smecetekst1Naš trud je uzaludan: U Javnom preduzeću „Čistoća“, kazali su Portalu Analitika da se pomenuti komunalni otpad nalazi na privatnom posjedu, te da ovo preduzeće nije nadležno da kupi i odlaže smeće sa tog područja osim da prazni kontejnere i čisti otpad sa javnih površina. – Naši komunalci su tokom redovnog obilaska ispraznili otpad iz kontejnera, a pošto se komunalni otpad nalazi na privatnom posjedu nijesmo nadležni da ga odlažemo osim po pozivu vlasnika- pojasnila je Portalu Analitika PR Javnog preduzeća „Čistoća“ Senada Mulešković.

Komunalci koje smo zatekli kako prazne smeće iz kontejnera i kupe nešto otpada nabacanog pored kontejnera, tvrde da redovno odlažu smeće iz podgoričkog naselja Zagorič, ali da je taj posao praktično „uzaludan“ zbog „neodgovornog ponašanja mještana koji uporno bacaju smeće pored kontejnera“. „I pored sve rapoložive mehanizacije koju imamo vjerujte da se ne stiže. Ovo nije jedino naselje koje imamo obavezu da čistimo. Vidite kakav smrad se osjeća, mještani bi trebali odgovornije da se ponašaju i da na taj način i nama pomognu“- kazao nam je jedan od zaposlenih u podgoričkom komunalnom preduzeću.

U svakom slučaju, ruglo koje se može vidjeti u podgoričkom naselju Zagorič nije izolovan slučaj i svakako ne služi na čast mještanima koji bi trebali malo više da povedu računa kako i gdje odlažu svoj otpad.

Ipak, odgovornost ponajviše leži na nadležnim službama koje su u obavezi da redovno odvoze smeće te da povedu malo više računa o javnom dobru, budući da je pomenuto smetlište nadomak javnoj površini gdje je smještena i trafostanica koja snabdijeva domaćinstva električnom energijom.

Obavezu da se bolje staramo o javnom dobru trebalo bi ispoštovati najviše zbog činjenice da je Crna Gora ekološka država, te da je svako od nas u prilici da pruži svoj doprinos u tom pogledu.

A.UGLIK

Portal Analitika