Društvo

LUKŠIĆ: Crna Gora može mnogo da nauči od Malte

0506Luksic-Greko
C
rna Gora, na putu pridruženja Evropskoj uniji (EU) može mnogo da nauči od Malte, naročito u oblasti optimizacije i reforme administracije, kazao je šef diplomatije, Igor Lukšić.

LUKŠIĆ: Crna Gora može mnogo da nauči od Malte
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić je nakon razgovara sa ministrom spoljnih poslova Malte, Džordžom Velom, kazao da je važno da se održi politički dijalog između dvije zemlje, jer Crna Gora može da nauči mnogo iz iskustva Malte.

- Zainteresovani smo, posebno, za iskustva Malte u oblasti reforme i optimizacije administracije. Evropska perspektiva zahtijeva da zemlje budu sposobne da se uhvate u koštac sa mnogim izazovima, da reformišu zakone, rekao je Lukšić.

On je naveo da male zemlje treba da uče jedna od druge kako reforme uradile na pravi način, i kako se ne bi stvorili nepotrebni birokratski mehanizmi.

Lukšić je dodao da je zahvalan na kontinuiranoj i nedvosmislenoj podršci Malte aspiracijama Crne Gore da postane članica EU.

- Radujemo se saradnji sa maltežanskom vladom koja bi mogla da prenese znanja u nekim poglavljima koja su veoma zahtjevna, kako bi crnogorska administracija mogla da odgovori na izazove kao što su poglavlja koja se odnosi na poljoprivredu, kapital, unutrašnje tržište, naveo je Lukšić.

On je kazao da Crna Gora mora prvo da pripremi dobre akcione planove i da ih sproved kako bi odgovorila na izazove iz poglavlja 23 i 24.

Lukšić je rekao da je na sastanku bilo riječi i o saradnji u turizmu, navodeći da bi Vlada voljela da organizuje Dane Crne Gore u Malti.

- Željeli bi da budemo domaćini Dana Malte u Crnoj Gori kako bismo probudili interesantne istorijske veze između dvije zemlje. Produbljivanje saradnje kroz turizam i kulturu može služiti na dobrobit obje zemlje i može povećati turističke kapacitete, i veoma smo zainteresovani za to, naveo je on.

Lukšić je kazao da bi zaključenje pregovora, između dvije zemlje, o ekonomskoj saradnji, olakšalo neke poslovne inicijative i ojačalo okvir za saradnju kompanija.

Vela je kazao da Malta podržava evrointegracije Crne Gore.

- Malta i Crna Gora imaju dosta sličnosti, a Malta ne samo da podržava evropski put zvanične Podgorice, već se obavezuje da će i da podijeli svoje iskustvo iz predpristupnih pregovora, rekao je Vela.

Portal Analitika