Društvo

Ostalo puno posla do ekološke države

 

 

0506-Gvozdenovic
C
rna Gora ima još puno posla, ukoliko želi da njen epitet ekološke države dobije svoje puno značenje, ocijenio je danas ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović na skupu povodom obilježavanja Dana životne sredine.

Ostalo puno posla do ekološke države
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da taj događaj predstavlja i zaključivanje projekta Podizanje ekološke svijesti, koji je finansirala Evropska unija (EU) i čiji je cilj bio unaprjeđenje razumijevanja, svijesti i odgovornisti za pitanja održivog razvoja i životne sredine.

- Projekat je ojačao i produbio odnose između institucija, građana, organizacija i političkih partija u Crnoj Gori, rekao je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, projekat je promovisao zaštitu životne sredine realizacijom velikog broja aktivnosti, uključujući u njih i najmlađe.

- Jasno je da Crna Gora ima još puno posla ukoliko želi da epitet ekološke države dobije svoje puno značenje. Na tom putu imamo pomoć EU, ne samo kroz projekte, već i mnoge druge djelatnosti u kojima su prepoznate potrebe Crne Gore, naveo je Gvozdenović.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič, kazao je da pitanje zaštite životne sredine treba postaviti u središte donošenja odluka u svim politikama.

- Ja iskreno vjerujem da je to neophodno uraditi, jer politika zaštite životne sredine ide ruku pod ruku sa ekonomskim razvojem. Vjerujem da je takozvani zeleni rast, dugoročno gledano, naš jedini izlaz iz ekonomske krize, poručio je Drobnič.

On je kazao da je jačanje svijesti javnosti o zaštiti životne sredine važno, jer će dodatno poboljšati uslove života i imidž Crne Gore, što će dalje djelovati kao katalizator za strane investicije, posebno u turizmu.

Drobnič je naglasio da se nakon otvaranja pregovora za pristupanje sa Crnom Gorom, pojavila mnogo jača potreba i obaveza podizanja svijesti o zaštiti životne sredine.

- Skrining sastanci koje smo imali u februaru i martu, pokazali su da postoji razumijevanje o izazovima koji predstoje u oblasti politike životne sredine. Ali mora postojati svijest da svako od nas pojedinačno može i mora dati svoj doprinos očuvanju životne sredine, naveo je on.

Na skupu su uručeni sertifikati pobjednicima na konkursu za Eko opštinu i Eko preduzeće, a učesnicima dječijeg literarnog i likovnog konkursa uručene su nagrade.

Žiri za izbor Eko opštine i preduzeća, u kojem su bili predstavnici Ministarstva, Zajednice opština, UNDP-a, NVO Grin houm i Ozon, JP Nacionalni parkoviza, lista Vijesti i Univerziteta Donja Gorica, za Eko opštinu je, od 12 prijavljenih lokalnih samouprava, proglasio Podgoricu.

Za Eko preduzeće, u kategoriji velikih, proglašeno je Hotelsko turističko preduzeće Budvanska rivijera.

U kategoriji srednjih preduzeća to priznanje dobilo je Niksen trejd Čavor sa Njeguša, a u kategoriji malih barska firma Hemosan.

Na dječijem literarnom konkursu na temu „Odložite otpad na pravilan način, neka naš dom bude čist“, prvu nagradu je osvojila Nevena Ivanović, učenica podgoričke Osnovne škole (OŠ) „Branko Božović“, drugu Milica Šarčević iz OŠ „Šukrija Međedović“ Godijevo - Bijelo Polje, a treću Aida Škrijelj iz OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“.

Na likovnom konkursu na istu temu prve dvije nagrade dobile su Ksenija Čepić i Nikolina Raičević iz OŠ „Vlado Milić" iz Podgorice, i Ivana Zečević iz OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana.

 

 

 

 

Portal Analitika