Svijet

RAPORT IZ PRAGA: Još je vanredna situacija, ali najgore je prošlo

05prag_poplavepoc
N
akon ogromnih poplava situacija se u Pragu smiruje, a i vremenska prognoza je povoljnija. Najavljen je prestanak upornih kiša i sve upućuje na to da će vodena stihija biti manja. Kako je za Portal Analitika kazala Biljana Jovićević, novinarka Radija Slobodna Evropa u Pragu, iz starog centra grada u blizini Vltave slike su danas nešto bolje, vidi se da se voda polako povlači, a pumpe neprestano rade izvlačeći vodu iz starih praških zgrada i bolnica.

RAPORT IZ PRAGA: Još je vanredna situacija, ali najgore je prošlo
Portal AnalitikaIzvor

"Danas je situacija mnogo bolja, ali pet stanica metroa ne radi, a i tramvajski saobraćaj je takođe u prekidu na nekim linijama", kaže Jovićević.

05poplava3

Naša sagovornica kaže da je Prag, kao i cijela Češka, ovaj put spremnije dočekao poplave i stoga su i štete manje nego 2002. godine. Ipak, kaže da se i sada šteta od velikih poplava procjenjuje milijardama kruna.

biljana
„Sve službe su reagovale brzo, iz muzeja su eksponati još u subotu prenešeni na više spratove. Evakuisane su životinje iz Zološkog vrta, obezbijeđen je alternativni prevoz, jer je saobraćaj bio u kolapsu", kaže Jovićević.

Podsjeća da kiša u Pragu pada desetak dana bez prestanka i prvi zastoji u gradu počeli su već iymeđu subote i nedjelje. Pojedini djelovi grada bili su odsječeni, i u nedjelju veče je uvedeno vanredno stanje. Ono je još na snazi, ali se danas život normalizuje, kaže Jovićević.

05pragok

Prenoseći atmosferu iz poplavljenog Praga, Jovićević kaže da su kadrovi Vltave još uvijek zapanjujući. „Voda je ogromna, restorani na Maloj strani su još uvijek u nivou vode. Iz bolnica u blizini se ispumpava voda"...

05skulptura_prag

Sreća je, naglašava sagovornica Portala Analitika, što je grad velike poplave doćekao spremniji, organizovane su alternativne saobraćajne linije, a na svakom mjestu su vodiči koji brojne turiste upućuju na alternativne linije.

Narednih dana Pragu, a i Češkoj, predstoji saniranje šteta od poplava. Šteta se mjeri milijardama kruna, ali je duplo manja nego 2002. godine.

Portal Analitika