Region

Hrvati Brione prodaju strancima?

0506brioniok
S
ve je izvjesnije da će stranci uskoro da preuzmu hotele i vile u jedinstvenom nacionalnom parku Brioni i pretvore ih u objekte sa pet zvjezdica, pišu Novosti.

Hrvati Brione prodaju strancima?
Portal AnalitikaIzvor

-Međunarodni konkurs trebalo bi da dovede najjače svjetske hotelijere. Plan je da se Brioni pretvore u najluksuznije mesto za ljetovanje u ovom dijelu Evrope- ističe se u članku, uz konstataciju da Brioni odavno nijesu mjesto vrhunskog turizma.

-Hoteli propadaju, većina jedva može da „izvuče“ četiri zvjezdice i od nevjerovatnog bogatstva koje nudi priroda nije iskorišćeno gotovo ništa. Od para koje stranci ostave na Brionima jedva se održavaju i sadašnji hoteli, koji su više ruglo nego ponos ostrva koje je u Titovo vrijeme ugostilo evropski krem.  Jedino je sigurno da nova izgradnja na Brionima neće biti dozvoljena. Ostaće Bijela vila i dio onoga što je koristio i Josip Broz, ljetnje pozornice i postojeći hoteli, ali ništa od toga neće biti namijenjeno masovnom turizmu- precizirano je u članku.

Ostrva Brioni su svojevremeno bila sinonim za glamur, a najveći procvat doživjela su u vrijeme vladavine “najvećeg sina naših naroda i narodnosti” Josipa Broza Tita. Između ostalih, na Brionima su boravili kompozitor Rihard Štraus, književnici Džordž Bernard Šo i Tomas Man, bivši francuski predsjednik Šarl de Gol, engleski državnik Vinston Čerčil, kubanski lider Fidel Kastro, kao i potpisnici Brionske deklaracije egipatski predsjednik Naser i indijski predsjednik Nehru.

Bile su tu i filmske zvijezde, a među najsjajnije se ubrajaju Sofija Loren i Ričard Barton, a u novije vrijeme Anđelina Džoli.

Portal Analitika