Svijet

Snizili prognozu privrednog rasta Francuske

0506pariz
M
eđunarodni monetarni fond (MMF) snizio je danas prognozu privrednog rasta Francuske za ovu i narednu godinu, navodeći da će biti teško preokrenuti trend rasta nezaposlenosti do kraja godine.

Snizili prognozu privrednog rasta Francuske
Portal AnalitikaIzvor

MMF navodi da će francuski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine biti smanjen 0,2 odsto, dok će naredne porasti 0,8 odsto, prenosi MINA.

“Nakon dva kvartala s negativnim rastom, ekonomska aktivnost bi trebalo da počne da se oporavlja u drugoj polovini godine, zahvaljujući postepenom poboljšanju situacije u evrozoni”, kazali su predstavnici MMF-a, upozoravajući da još postoje faktori koji mogu da ugroze sposobnost francuske privrede da napreduje i otvara nova radna mjesta.

MMF, prema riječima njegovih predstavnika, na osnovu ekonomskih varijabli očekuje da će nezaposlenost nastaviti da raste i da će biti teško preokrenuti taj trend do kraja godine.

Francuska je pala u recesiju u prvom ovogodišnjem kvartalu, a u aprilu je registrovan rekordan broj nezaposlenih i zabilježen 24. uzastopni mjesec u kojem je nezaposlenost porasla.

Portal Analitika