Kultura

GRAD TEATAR 2013: U znaku erotskog epa i individualne slobode

0506gradteatar
P
ozorišni performansi Slobodana Milatovića i Marije Perović, kontroverzna predstava „Fine mrtve djevojke“ Dalibora Matnića, gitaristički duo Nikčević-Bulatović i bubnjar Dragoljub Djuričić, trio Matije Dedića, beogradski hor „Obilić“, djela čuvenih španskih slikara Pikasa, Dalija, Miroa i Tapijesa, priče Dimitrija Popovića i poetska antologija Bogića Rakočevića -  sve su to umjetnici i djela koja će obilježiti 27. Grad teatar.

GRAD TEATAR 2013: U znaku erotskog epa i individualne slobode
Portal AnalitikaIzvor

Kako su organizatori juče saopštili, majznačajnija kulturna manifestacija u prijestonici turizma, počeće sjećanjem na Petra II Petrovića Njegoša. Naime, festival će 15. juna biti otvoren u Manastiru Praskvica, gdje će biti izveden komad „Gle, idejo, iskro besamrtna“, u režiji Slobodana Milatovića, a uloge su povjerene najpoznatijim pozorišnim imenima rođenim ili porijeklom iz Crne Gore: Petru Božoviću, Voji Brajoviću, Branimiru Popoviću, Srđanu Grahovcu i Juliji Milačić.

- S obzirom da je ovo godina u kojoj slavimo dva vijeka od rođenja najvećeg pjesnika i filosofa ovih prostora, nekako se učinilo prirodnim da se obilježi i kroz dramski program Grad teatara. Odlučili smo se da ovogodišnji dramski program, na izvjestan način, bude oivičen Njegošem, odnosno da se prirede igrokazi inspirisani Njegošem, na otvaranju i zatvaranju festivala, a da se dramski program odvija između – najavili su organizatori.

Jedina nova produkcija festivala biće „Uspavanku za Vuka Ničijeg“, koju će po istoimenom tekstulanom predlošku Ksenije Popović, režirati beogradska rediteljka Đurđa Tešić, a izvršni producent je Narodno pozorište iz Beograda. Na programu su i dva ciklusa sa po tri predstave kojima će se predstaviti mlada, afirmisana beogradska rediteljka Ana Tomović, i teatar Exit iz Zagreba, koji prepoznatljivom estetikom i svedenom formom zavrjeđuju pažnju.

- Ana Tomović će se predstaviti sa predstavom „Brod za lutke“, po tekstu Milene Marković, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, zatim sa predstavom „Prst“, po tekstu Doruntine Baša, a u produkciji Bitef teatra iz Beograda, u čijoj je produkciji je i predstava „Slučaj Vojcek Hinkeman“, kombinacija Tolerovog „Hinkemana“ i Bihnerovog „Vojceka“, nastala kao dramaturško-rediteljski eksperiment Tomović. Exit teatar će publici prikazati regionalnu hit predstavu „Kauboji“, autorski projekat Saše Anočića, zatim „Kako misliš mene nema“, autorski projekat Ivice Bobana i „SHAKEspeare“ dramaturški projekat Pavlice Bajšić. Svaka od ovih predstava je imala više od 300 izvođenja – navodi Boris Mišković, urednik dramskog programa Grad teatra.

Kada je riječ o gostujućim komadima, iz budvanskog festivala najavljuju „Čarobnjaka“ Narodnog pozorišta iz Sombora i „Očevi su gradili“ Crnogorskog narodnog pozorišta, oba u režiji Borisa Liješevića. Tu su još „Henri VI“ Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Nikite Milivojevića, „Odisej“ u režiji Aca Popovskog, „Fine mrtve djevojke“ zagrebačkog pozorišta Gavella, u režiji Dalibora Matanića, „Terorizam“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u režiji Dina Mustafića, monodrama „Bobočka“ pozorišta Moružgva u režiji Ivana Lea Lema i koreo-drama „Seti se da zaboraviš“ Bitef teatra iz Beograda koju je osmislio Jasmin Vardimon.

Sve će 1. avgusta zatvoriti „Njegoš za početnike“, koji po dramskom tekstu Maje Todorović režira Marija Perović, a igraju Davor Perunović i Marta Ćeranić, na sceni između crkava.

U čast Njegošu i manastiru Praskvica: Trg pjesnika je, svakako, još jedan u nizu umjetničkih programa ne samo budvanskog Grad teatra, već u cijeloj Crnoj Gori, čiji će fokus biti Njegoš i njegovo djelo. Sve će početi 17. juna besjedom prof. dr Sonje Tomović-Šundić, a 28. jula gostovanjem poznatog Dimitrija Popovića, koji će budvanskoj publici predstaviti pripovjetku „Luča Njegoševe noći“.

- Budući da je ovo jubilej i dalje najvećeg pjesnika ovog podneblja, ideja nam je da tokom ovogodišnjeg programa akcenat damo poeziji. U ovom dijelu programa gost će biti crnogorski pjesnik Ljubeta Labović. Mile Stojić, sarajevski književnik, publicista i novinar, a prije svega pjesnik, takođe je gost ovogodišnjeg Trga, a predstaviće svoju poeziju sa posebnim osvrtom na zbirku „Dunia“ nagrađenu prošle godine na Ratkovićevim večerima poezije. U želji da predstavimo i ovogodišnje velike izdavačke poduhvate, na Trgu će biti predstavljene i „Sabrane pesme Novice Tadića“ u izdanju Matice srpske - Društva članova u Crnoj Gori i nedavno objavljena „Poetika Montenegrina“, antologija crnogorske poezije XX vijeka autora Bogića Rakočevića – navodi Svetlana Ivanović, urednica programa Trga pjesnika.

Pored ovog, budvanski festival obilježava još jedan jubilej - 600 godina manastira Praskvice. Tim povodom gosti će biti Vida Ognjenović, prof. dr Aleksandar Čilikov i autorka romana „Štampar i Veronika“ Katarina Brajović. Niz autora nastavlja prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Aleksandar Gatalica, hrvatska autorka Lidija Vukčević sa romanom „Kiši li neprestano nad Kotorom?“, Dragana Kršenković-Brković koja će predstaviti najnovije ostvarenje „Atelanska igra“ i lingvistkinja Slavica Perović sa romanom „Life Lift“. Poseban segment biće posvećen Mirku Kovaču, dobitniku nagrade „Stefan M. Ljubiša“ za književno stvaralaštvo 2012. godine.

Od etna do džeza: Muzički program 27. festivala Grad teatar čini šest koncerata. Prvi će biti priređen na Svjetski dan muzike, 21. juna, kada će nastupiti kamerni ansambl Metamorfosis iz Beograda. Još jedan kamerni orkestar, popularni Gudači Svetog Đorđa, nastupiće 27. juna. Za 7. jul urednica muzičkog programa Milena Lubarda – Marojević najavljuje džez pijanistu Matiju Dedića koji će u Budvi nastupiti sa svojim triom. Nesvakidašnji muzički spoj tradicionalnog i modernog obilježje je još jednog trija - vokala braće Teofilović i gitariste Miroslava Tadića, koji će se budvanskoj publici predstaviti 14. jula. Pretposljednji u nizu koncerata planiran je za 19. jul, kada će – nakon Kotora – i Budva ugostiti čuveni beogradski hor „Krsmanac – Obilić“, na čelu sa dirigentom Darinkom Matić-Marović. Ovogodišnji muzički dio festivala 27. jula će zatvoriti koncert gitarističkog dua Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića, sa bubnjarom Dragoljubom Djuričićem.

Galerija „Most“ i španska grafika: Likovni program i ove godine uređuje direktor Grad teatra, Merin Smailagić, koji je pod moto „Život je umjetnost, a umjetnost život“ okupio djela najrazličitijih likovnih stvaraoca.

- Taj jedinstven kosmos koji nudimo, ove godine otvara osamnaest crnogorskih akademskih slikara i vajara iz prve privatne, podgoričke Galerije „Most“, među kojima su Nikica Raičević, Ljubo Brajović, Anastasija Brajović, Bato Brajović, Boško Odalović, Filip Janković, Nikola Vujošević, Dobroslav Mrdak i Srđan Vukčević, koji će se radovima predstaviti 18. juna u crkvi Santa Marija. Putovanje Mediteranom vodi nas ovog ljeta do Španskih majstora. Pablo Pikaso, Salvador Dali, Huan Miro i Antoni Tapijes stižu pred našu publiku svojim grafikama 1. jula u Modernoj galeriji. Četiri španska umjetnika, predstavnika različitih pravaca 20. vijeka, odabrali su slične rodove grafike. Ma kako različiti, ovi umjetnici su povezani atmosferom i mentalitetom tla sa kog su potekli, savremenim likovnim izrazom i grafikom – umnoženim tragom i osjećanjem – navode organizatori Grad teatra.

U nizu samostalnih izložbi predstaviće se mladi akademski slikar Abaz Dizdarević, fotograf Andrea Palasti, instalacija Vladimira Miladinovića i instalacija Marka Salapure koju čine tri segmenta: arhivska dokumentacija, studija prostornog modela bazirana na montažnim elementima i video segment.

- Želeći da Likovni program Grada teatra otvori svoja vrata i mladim stvaraocima, na festivalu 2012. započeli smo program koji ćemo nastaviti ove godine, u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti na Cetinju. Zainteresovanim studentima omogućavamo da crtaju i slikaju svoje viđenje kostima, scene, glumaca, reditelja i drugih učesnika predstave. Nakon odigrane produkcije, biće organizovana izložba takmičarskog karaktera, koji bi trebalo da označi početak formiranja zbirke likovnih radova inspirisanih dramskim projektima budvanskog festivala – navodi Smailagić u opisu ovogodišnjeg likovnog programa.

Na kraju, par riječi o vizuelnom identitetu ovogodišnjeg Grad teatra. Nakon što je 2012. godine promovisao „hrabru i elitističku umjetnost, umjetnost koja ne priznaje okvire, koja je kritična prema okolnostima i postavlja pitanja“, 27. izdanje festivala „želi da naglasi nesputanu, iskonsku snagu ljudskog erosa, bez koga nema ni kreacije, ni stvaranja, ni života“.

- Naš „erotski ep“ ovog ljeta slavi ljepotu umjetnosti, duh Mediterana i predstavlja pohvalu individualnoj slobodi, koja ovaj svijet čini jačim i boljim - kažu iz Grad teatra.

K.J.

Portal Analitika