Abiznis

Gvozdenović: Neophodno intenzivirati saradnju sa investitorima

gvozdenovicucestok
Inteziviranje saradnje i sklapanje partnerstva sa Savjetom stranih investitora u Crnoj Gori trebalo bi da posluži kao osnov za nova ulaganja i unaprijeđenje poslovnog i investicionog ambijenta, ocijenio je danas ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović. On je na redovnom sastanku Savjeta stranih investitora, koji je održan u hotelu Splendid u Bečićima, kazao da zajedničke aktivnosti donose benefite i Crnoj Gori i stranim investitorima koji tu posluju.

Gvozdenović: Neophodno intenzivirati saradnju sa investitorima
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, Gvozdenović je na sastanku podsjetio da je u vidu podsticaja investicija predviđen niz značajnih pogodnosti za investitore, pogotovo u oblasti turizma i gradnje visokokvalitetnih turističkih objekata sa četiri i pet zvjezdica.

Gvozdenović smatra i da bi reforma u tom pravcu trebalo da obuhvati sve grane ekonomije, kao i da se neophodni institucionalni kapaciteti konstantno unaprijeđuju.

„Ministarstvo namjerava da obezbijedi uslove za dalji razvoj, povećanje, unapređenje i privlačenje novih investicija“, kazao je Gvozdenović, koji se obavezao na kontinuiranu podršku nastojanjima Savjeta usmjerenim na uspostavljanje pravnog i regulatornog okruženja koje je naklonjenije stranim investitorima, a na dobrobit građana.

Gvozdenović smatra da bi Savjet stranih investitora, sugestijama i predlozima, mogao značajno doprinjeti razvoju Crne Gore, kreiranjem posebnih paketa usluga i povećavanjem investicionih ulaganja u postojeće i nove projekte.

Predsjednik Odbora direktora Savjeta stranih investitora, Rudiger Šulc (Ruediger Schulz), saopštio je da očekuje da će usvajanje novih zakonskih rješenja, predviđenih Planom rada Vlade za ovu godinu, ubrzati i intenzivirati započetu regulatornu reformu.

Šulc je kazao da se nada da će Predlog izmjena i dopuna zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, ponuditi kvalitetna rješenja za probleme vezane za izradu planskih dokumenata, kao i procedure i rokove za izdavanje građevinske dozvole.

Šulc je naveo i da očekuje da će Predlog izmjena i dopuna zakona o turizmu obezbijediti nedostajuća pojašnjenja i pojednostavljenja neophodna za bolje i efikasnije funkcionisanje turističke privrede.

Savjet stranih investitora u Crnoj Gori je osnovan 2009. godine kao nevladina i neprofitna organizacija. Osnivači su Crnogorski Telekom, Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), kotorski Daido Metal, NLB Montenegro banka i Montenegro Stars Hotel Group.

Glavni cilj udruženja je unaprijeđenje investicionog ambijenta i pružanje podrške poslovnom razvoju u Crnoj Gori, promovisanje komunikacije i stalnog dijaloga sa zvaničnim crnogorskim institucijama, kao i korišćenje te saradnje za prevazilaženje potencijalnih problema. Cilj je i uklanjanje prepreka poslovanju sa kojima se suočavaju strani investitori, kao i promovisanje interesa međunarodne poslovne zajednice u Crnoj Gori.

 

 

Portal Analitika