Politika

Kaluđerović: Čarapić petogodišnjim radom propustila šansu za reizbor

0406kaludjerovic
S
NP je saopštio da Skupštini Crne Gore još nije dostavljen Predlog da se Ranka Čarapić ponovo imenuje za Vrhovnog državnog tužioca i pozvao je Tužilački savjet da svoj Predlog dostavi Skupštini bez odlaganja.

Kaluđerović: Čarapić petogodišnjim radom propustila šansu za reizbor
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik SNP-a u Skupštini Crne Gore Velizar Kaluđerović, u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, ističe da očekuju da predsjednik Parlamenta, nakon pristizanja Predloga Tužilačkog savjeta, omogući Skupštini da se bez odlaganja o njemu izjasni.

SNP podsjeća da su se „prvim od Zaključaka Skupštine Crne Gore o izgrađivanju povjerenja u izborni proces, svi poslanički klubovi koji su glasali za ove Zaključke 31. maja obavezali da će se i prije okončanja postupka promjena Ustava, VDT birati kvalifikovanom većinom, imajući u vidu preporuke Venecijanske komisije.“

Kako naglašavaju iz SNP-a, Venecijanska komisija je preporučila da se VDT imenuje dvotrećinskom većinom, uz mehanizam za deblokadu.

Kaluđerović smatra da je "potpuno izvjesno da Ranka Čarapić nema većinu za imenovanje, saglasno navedenim Zaključcima Skupštine". Zato je, kako navodi, potrebno što prije omogućiti Skupštini da glasanjem odbije predlog Tužilačkog savjeta o imenovanju Ranke Čarapić za VDT, kako bi se odmah ušlo u ponovnu proceduru javnog oglašavanja za imenovanje Tužioca.

„SNP ocjenjuje da je profesionalan i kvalitetan rad Državnog tužilaštva kao samostalnog držvanog organa u čijoj je nadležnosti gonjenje učinilaca krivičnih i drugih kažnjivih djela, od izuzetnog značaja za izgradnju Crne Gore kao pravne države.“

SNP stoga, kako ističu, upozorava sve koji eventualno razmišljaju da "proceduralnim zavrzlamama i čekanjem da protok vremena poveća šanse da Ranka Čarapić bude imenovana za VDT, da se toga okanu jer bi time nanijeli nenadoknadivu štetu naporima Crne Gore da što prije počne djelotvornu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i izgradnju Crne Gore kao pravno uređene države.“

U ovoj partiji kažu da je „kandidat Tužilačkog savjeta Ranka Čarapić svojim petogodišnjim radom kao VDT, najblaže rečeno, propustila svoju šansu, pa Skupština glasanjem kojim će odbiti njeno ponovno imenovanje za VDT, takvu ocjenu treba samo da verifikuje“.

 

 

 

 

 

Portal Analitika