Društvo

Bralić: Crnogorski državljani u Turskoj bezbjedni i nepovrijeđeni

0406ramobralic
U
demonstracijama u Turskoj nema povrijeđenih državljanina Crne Gore, rekao je za agenciju MINA crnogorski ambasador u Ankari, Ramo Bralić.

Bralić: Crnogorski državljani u Turskoj bezbjedni i nepovrijeđeni
Portal AnalitikaIzvor

Protesti u Turskoj počeli su prošle sedmice zbog odluke vlasti da se na centralnom gradskom trgu u Istanbulu posiječe 600 stabala, radi izgradnje tržnog centra i džamije. Protesti su se prenijeli na ostale turske gradove i prerasli u demonstracije protiv Vlade.

Bralić je podgoričkoj agenciji rekao da u Turskoj boravi oko 175 studenata iz Crne Gore i da je Ambasada u svakodnevnom kontaktu sa njima.

- Oni su bezbjedni, nijesu uključeni u demonstracije. Imamo redovan kontakt sa njima. Ne obraćaju se za pomoć, nisu uključeni u proteste, a samim tim ni životno ugroženi - kazao je Bralić.

Prema njegovim riječima, preko dana nema nikog od demonstranata na ulicama.

- Oni se okupe predveče i ostaju do jedan sat. Potom se razilaze, idu kućama, spavaju, rade i onda se sjutra ponovo oko osam počnu okupljati - rekao je Bralić.

On ne smatra da je situacija dramatična, kao što se govori.

- Oni se okupljaju da iskažu svoje stavove, ali čini se da je to više reakcija na "komotno" ponašanje premijera Redžepa Tajipa Erdogana da uspostavi neki dogovor sa njima - kazao je Bralić.

Organizacije za ljudska prava i ljekari saopštili su da je od početka protesta u Istanbulu povrijđeno više od hiljadu, a u Ankari 700 ljudi.

Prema podacima koje je vlada objavila u nedelju, u sukobima u 67 gradova povrijeđeno je 58 civila i 115 pripadnika snaga bezbjednosti, dok je više od 1.700 ljudi širom zemlje uhapšeno, ali je većina njih, u međuvremenu, pušteno na slobodu.

Portal Analitika