Zanimljivosti

Četiri navike za duži život

zdravljeok
Četiri zdrave navike mogu vas zaštititi od srčanih bolesti i produžiti vam život, tvrde istraživači. Oni su otkrili da jednostavne promjene u načinu života mogu poboljšati opšte zdravstveno stanje i smanjiti rizik od prerane smrti za 80 odsto tokom osmogodišnjeg perioda, prenijeli su mediji.

Četiri navike za duži život
Portal AnalitikaIzvor

Redovna vježba, mediteranska ishrana, normalna tjelesna težina i, najvažnije, apstiniranje od nikotina, su upravo te zdrave navike.

Velika studija koju su predvodili istraživači Džons Hopkins univerziteta u Baltimoru otkrila je značajnu vezu između načina života i zdravlja srca tokom relativno kratkog perioda vremena.

Vođa studije Hajtam Ahmed iz Centra za prevenciju srčanih bolesti Univerziteta kaže: “Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koja je pronašla vezu između zdravih navika i ranih znaka kardiovaskularne bolesti i smrti u jednom longitudinalnom istraživanju”.

“Proučavali smo podatke o 6.300 muškaraca i žena starosti između 44 i 84 godina tokom 7,6 godina. Oni koji su usvojili sve četiri zdrave navike, imali su 80 odsto nižu smrtnost u poređenju sa učesnicima studije koji nijesu imali ni jednu od njih”, kaže Ahmed.

Učesnici studije nijesu imali dijagnozu kardiovaskularnih bolesti, ali je svega dva odsto, odnosno 129 njih, zadovoljilo sva četiri kriterijuma zdravog života, stoji u izvještaju objavljenom u američkom Žurnal of Epidemiolodži (Journal of Epidemiology).

Rodžer Blumental, kardiolog i profesor na Džons Hopkins medicinskom fakultetu kaže: “Od svih zdravih navika, izbjegavanje duvana igralo je najvažniju ulogu u smanjivanju rizika od srčanih bolesti i smrtnosti”.

“Zapravo, pušači koji su imali dvije ili više zdrave navike i dalje su imali nižu stopu preživljavanja poslije 7,6 godina u odnosu na nepušače koji su bili gojazni ili neakivni”, kaže on.

 

 

Portal Analitika