Zanimljivosti

Brajović: Sa ljetom dolazi i mogućnost pojave opasnog MERS virusa

0406brajovic
I
majući u vidu veću mobilnost roba i putnika, koja je naročito izražena u toku ljetnje sezone, i u državama koje su privlačne turističke destinacije, gdje spada i Crna Gora, realno je očekivati pojavu novog korona virusa MERS, kazala je za Vijesti šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović.

Brajović: Sa ljetom dolazi i mogućnost pojave opasnog MERS virusa
Portal AnalitikaIzvor

No, trenutna procjena SZO pokazuje rizik je od Bliskoistočnog respiratornog sidnroma - MERS virusa u Crnoj Gori mali.

Brajović za podgorički list pojašnjava da postoji sličnost ovog sa SARS virusom, ali potcrtava da se SARS virus mnogo lakše i brže prenosio sa čovjeka na čovjeka, za razliku od MERS-a".

Ona je navela da su uobičajeni simptomi kod oboljelih od MERS-a teška respiratorna oboljenja praćena groznicom, kašljem, gubitkom daha i poteškoćama u disanju. Dodaje da je većina pacijenata oboljela od opale pluća, da je značajan broj imao gastrointestinalne tegobe uključujući dijareju, a u pojedinim slučajevima došlo je i do otkazivanja bubrega. Skoro kod polovine oboljelih zabilježen je smrtni ishod.

Vijesti podsjećaju da je Institut za javno zdravlje nedavno saopštio da prati situaciju sa novim virusom, i da je pojačao nadzor nad respiratornim infekcijama.

Foto: youtube.com

Portal Analitika