Abiznis

Guverner Dakić boravio u Gruziji na godišnjem sastanku MMF-a

gruzijaok
G
uverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Milojica Dakić, sa saradnicima, prisustvovao je godišnjem sastanku Holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) koji je održan u Tbilisiju, u Gruziji, u periodu od 31. maja do 2. juna.

Guverner Dakić boravio u Gruziji na godišnjem sastanku MMF-a
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnji sastanak Konstituence otvorili su premijer Gruzije Bidzina Ivanishvili, ministar finansija u Vladi Gruzije Nodar Khaduri i guverner Narodne banke Gruzije Giorgi Kadagidze, zajedno sa visokim zvaničnicima MMF-a i Svjetske banke. U fokusu ovogodišnjeg sastanka bile su različite teme, kao što su formiranje bankarske unije na nivou EU i budući koraci ka njenom uspostavljanju, perspektive potencijalnog rasta i mogući izazovi u zemljama Konstituence i nova strategija Svjetske banke koja se tiče borbe protiv ekstremnog siromaštva i pravednije raspodijele plodova privrednog rasta, saopšteno je iz Centralne banke.

Paralelno sa odražavanjem sastanka Konstituence, guverner CBCG je imao niz bilateralnih sastanaka sa najvišim predstavnicima MMF-a i Svjetske banke. Na sastanku sa izvršnim direktorima koji zastupaju ineterese Crne Gore u MMF-u i SB, guverner Dakić je istakao da je u prvom kvartalu ove godine ekonomski rast iznad očekivanja, a da su ostvareni pozitivni trendovi u bankarstvu koji su se prije svega manifestovali kroz kontinuirani rast depozita, rast kredita i kapitala u odnosu na kraj prethodne godine. Konstatovano je da je bankarski sistem stabilan i siguran. Takođe, vođeni su razgovori o popunjavanju savjetničkog mjesta u kancelariji izvršnog direktora Svjetske banke u Konstituenci. Očekuje se da od septembra ove godine, Crna Gora dobije savjetničku poziciju na mandatni period od 2 godine.

U razgovoru sa potpredsjednikom IFC-ija (International Financial Corporation), Dimitrisom Tsitsiragosom, guverner Dakić se zahvalio predstavniku IFC-ija na dosadašnjoj podršci velikom broju projekata u Crnoj Gori. Gospodin Tsitsiragos je istakao da postoji mogućnost da u narednom periodu IFC pruži tehničku pomoć Crnoj Gori kao i da učestvuje u finansiranju projekata izgradnje malih hidrocentrala i projekata koji se tiču energetske efikasnosti.

Crna Gora je članica Holandske konstituence koja u MMF-u i SB zastupa interese Crne Gore i u čijem se sastavu nalazi još 14 zemalja: Holandija, Belgija, Luksemburg, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina

 

 

Portal Analitika