Društvo

Sporazum o saradnji MUP-a, VDT-a i Građanske alijanse

OKGA
P
redstavnici Ministarstva unutrašnjuh poslova, Vrhovnog državnog tužilaštva i NVO Građanska alijansa potpisali su danas Sporazum o saradnji čiji je cilj unapređenje zaštite od mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja u Crnoj Gori.

Sporazum, u okviru projekta monitoring poštovanja ljudskih prava nad zadržanim licima, potpisali su ministar unutrašnjih poslova (MUP) Raško Konjević, zamjenik vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković i predsjednik nevladine organizacije Građanska alijansa, Boris Raonić.

Sporazum o saradnji MUP-a, VDT-a i Građanske alijanse
Portal AnalitikaIzvor

Konjević je ocijenio da saradnja MUP-a sa NVO sektorom obezbjeđuje jačanje međusobnog povjerenja i jača povjerenje javnosti prema zakonitosti rada državnih organa.

„Saradnja je važna s aspekta pomoći u radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Obezbijedili smo sve Ustavne i zakonske kao i obaveze koje proističu iz Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda“, rekao je Konjević, prenosi MINA.

Sporazum važi šest mjeseci, a Konjević je kazao da je uvjeren da će se saradnja biti nastavljena i nakon istega tog roka. Na pitanje kakva je saradnja MUP-a sa Vrhovnim državnim tužilaštvom, Konjević je rekao da se u Ministarstvu trude da ona bude operativnija.

„Prevashodno mislim na saradnju centara bezbjednosti i opštinskih tužilaštava i naših centara bezbjednosti i onoga što je u nadležnosti dva viša državna tužioca“, rekao je on.

U saradnji na nivou vrha Ministarstva, Uprave policije i Vrhovnog državnog tužilaštva, dodao je Konjević, gotovo da nije bilo problema proteklih pet mjeseci.

On je saopštio da se vodi istraga po pitanju eksplozije u blizini stana šefa barske polcije Miloša Radulovića u Podgorici. „Detalje ne bismo navodili ni u dijelu motiva“, rekao je Konjević.

Vučković rekao je da će Sporazum pomoći u stvaranju transparentnije, objektivnije slike o radu državnih organa i o stanju i stepenu zaštite prava i sloboda prije krivičnog postupka.

„NVO Građanska alijansa stvara kopču između državnih institucija i javnosti“, ocijenio je on. Prema riječiam vršioca dužnosti direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, saradnja sa NVO će pojačati povjerenje javnosti u zakonitost rada policijskih službenika.

„Javnosti šaljemo jasnu poruku u cilju što veće transparentnosti postupanja policijskih službenika posebno kada je u pitanju lišavanje slobode“, rekao je on.

Raonić je ocijenio da „strane koje su se nekada preko medija prepucavale, sada su sjele za sto i pokušaće da nađu način za neke probleme koje su budu identifikovali kao i one na koje bude ukazao Komitet za borbu protiv torture (CPT)“.

„Svi građani nam se mogu javiti da prijave neregularnosti, a mi ćemo naći pravi način da se ti problemi riješe i ne dešavaju“, rekao je on.

Raonić je kazao da su državne institcije inicirale potpisivanje Sporazuma.

Cilj Sporazuma je da doprinese bržem i efikasnijem sprovođenju preporuka međunarodnih ekspertskih tijela (CAT i CPT), kao i unapređenje saradnje državnih institucija i NVO sektora.

„Pružanje podrške kontrolnoj funkciji institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Skupštine u poštovanju prava osoba koje borave u ustanovama zatvorenog tipa“, navodi se u Sporazumu.

Sporazumom je predviđeno omogućavanje posjeta obučenim monitorima GA policijskim stanicama - područnim jedinicama i ispostavama Uprave policije uz prethodnu najavu i na osnovu odobrenja državnog tužioca, rukovodioca organizacione jedince Policije i zadržane osobe koje će biti dato u roku od 12 sati od primljene najave.

Predviđeno da je da se razgovor monitora sa zadržanom osobom može odnositi isključivo na okolnosti lišavanja slobode, odnosno u vezi sa njegovim pravima shodno članu 29 Ustava Crne Gore, članovima tri i pet Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i shodno Zakonika o krivičnom postupku.

Sporazum predviđa i održavanje konsultativnih sastanaka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova-Uprave policije, državnog tužilaštva i drugim zainteresovanim stranama, u organizaciji Nosioca projekta , a u dogovoru sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vrhovnim državnim tužiocem.

 

 

Portal Analitika