Region

Ljekarki šest mjeseci zatvora zbog zanemarivanja pacijenta

ljekar
S
ud u Ljubljani potvrdio je šestomjesečnu kaznu zatvora za ljekarku jer nije otišla na mjesto nesreće da pomogne teško povrijeđenom pacijentu koji je kasnije umro.

Ljekarki šest mjeseci zatvora zbog zanemarivanja pacijenta
Portal AnalitikaIzvor

To je prvi slučaj u Sloveniji pravosnažne zatvorske kazne izrečene za  zanemarivanje profesionalne dužnosti ljekara.

Za propuštanje pomoći životno ugroženom pacijentu zakon predviđa do godinu dana zatvora, a moguće je i oduzimanje ljekarske licence, objavili su slovenački mediji.
Viši sud u Ljubljani potvrdio je prvostepenu presudu prema kojoj je dežurna ljekarka u domu zdravlja Brežice kriva jer nije sama otišla na mjesto nesreće u kojoj je prije tri godine teško nastradao 55-godišnji radnik, prilikom pada s električnog stuba pod naponom, već je poslala ambulantna kola s vozačem i medicinskim tehničarem.

Sud je odbio njenu odbranu da je u vrijeme nesreće kao dežurna obavljala više dužnosti zbog nedostatka ljekara i da je istovremeno imala hitan slučaj.
Utvrđeno je da se nije odazvala da odmah pomogne teško ranjenom ni nakon što je od nje to tražila ekipa hitne pomoći koju je poslala na mjesto nesreće, a naknadno je pokušala da nađe alibi za svoj propust pošto je kontrolu tog slučaja pokrenulo ministarstvo zdravstva.

(blic.rs)

Portal Analitika