Društvo

MSS: Otvorene kampanje za predsjedničke kandidate i medijske afere obilježile izborni period

0306-MSS-1
M
edijski savjet za samoregulaciju (MSS) u svom najnovijem izještaju, koji obuhvata period od 1. marta do 15. aprila ove godine, konstatovao je da „je riječ o politički i medijski burnom periodu“, kao i da su taj period obilježile dvije velike afere.

MSS: Otvorene kampanje za predsjedničke kandidate i medijske afere obilježile izborni period
Portal AnalitikaIzvor

MSS je konstatovao, kao što je saopšteno na današnjem presu, da je “afera Ivanišević prilično pomjerila granice dobrog ukusa u javnom jeziku u Crnoj Gori“, te da je imala za posljedicu potpunu „tabloidizaciju“ nekih medija koji pretenduju da budu ozbiljna politička glasila, dok kod afere „Snimak“ „nije bilo niti zloupotrebe niti kršenja Kodeksa novinara Crne Gore“.

Naime, kako stoji u izvještaju, dnevni list Dan objavio je u više navrata transkripte snimaka sa sjednica visokih partijskih tijela Demokratske partije socijalista, koji, kako tvrdi Dan, pokazuju način na koji funkcioniše vlast u Crnoj Gori - kroz favorizovanje partijskih kadrova i kroz korišćenje državnih resursa u partijske svrhe.  Medijski savjet za samoregulaciju je tim povodom konstatovao  da navodi lista, odnosno vjerodostojnost prenesenih transkripata, nisu dovođeni u pitanje niti demantovani od strane lica koja su pominjana u toj aferi i da nije bilo niti zloupotrebe niti kršenja Kodeksa.

Vujović je napomenuo, predstavljajući najnoviji izvještaj, da je Medijski savjet za samoregulaciju i njegov rad bio predmet jednog izvještaja nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), u kojem je, pored ostalog, navedeno da MSS ne bi trebalo da prati medije koji nijesu njegovi članovi, te da to prevazilazi okvire samoregulacije. Vujović je kazao da pojam medijske samoregulacije nigdje nije definisan na takav način da određuje da samoregulatorno tijelo nije nadležno za neki medij koji nije njegov član, podsjećajući da MSS djeluje u skladu sa principima samoregulacije “na način na koji su ti principi implementirani u velikom broju evropskih država.”

Otvorena opredijeljenost za određenog kandidata: Kada je riječ o predsjedničkim izborima, MSS smatra da su mediji u Crnoj Gori bili otvoreno opredijeljeni za jednog ili drugog predsjedničkog kandidata, vodeći, u pojedinim slučajevima, i otvorenu medijsku predizbornu, pa i postizbornu kampanju.

- MSS konstatuje da vođenje medijskih kampanja radi favorizovanja određenih političkih opcija, partija, ili političkih ličnosti svakako ne doprinosi kvalitetu javne medijske riječi. Naprotiv. Međutim, kako uređivačka politika medija nije predmet interesovanja, niti ovlašćenja Medijskog savjeta za samoregulaciju, ovo tijelo se bavilo samo onim aspektima medijskog izvještavanja u vezi predsjedničkih izbora, koja se tiču kršenja Kodeksa novinara, kazao je sekretar MSS-a Ranko Vujović.

Savjet podsjeća da u skladu sa Kodeksom „novinari moraju izvještavati i o onim stavovima sa kojima se ne slažu i vrijednostima koje ne dijele“, ali konstatuje da je u predizbornom i postizbornom periodu ovo pravilo novinarskog Kodeksa bilo u potpunosti zanemareno, te da bi samo nabrajanje primjera njegovog kršenja moglo obuhvatuti cijeli jedan izvještaj.

Kada je u pitanju pitanju afera „Ivanišević“, koja je bila predmet vanbračne afere Miroslava Ivaniševića, sada već bivšeg predsjednika Senata DRI, članica MSS-a, Gordana Borović, je kazala „da je u pomenutoj aferi po prvi put u istoriji crnogorskog novinarstva na tako eksplicitan način izvještavano o aspektima privatnosti neke javne ili političke ličnosti“ te da u tom smislu, predstavlja i presedan, kao tema i predmet analize Medijskog savjeta za samoregulaciju.

Iako Kodeks „daje pravo novinarima da istražuju privatni život nekoga ko obavlja ili namjerava da obavlja javnu funkciju, a korektno se postupa",  ovdje se postavlja pitanje, da li je zaista interes javnosti da zna sve intimne detalje objavljene povodom ovog slučaja?

- MSS smatra da je, povodom slučaja Ivanišević, a što se tiče privatnog aspekta ove priče, prekršeno pravilo 8 Kodeksa koje kaže: „Novinar je dužan da se krajnje pažljivo odnosi prema privatnom životu ljudi. Pravo na privatnost obrnuto je srazmjerno značaju javne funkcije koju pojedinac obavlja, ali je i u tim slučajevima nužno poštovati ljudsko dostojanstvo“, kazala je Borović i dodala da je Ivaniševićeva vanbračna afera bila povod i za kasniji niz tekstova u Danu, u kojima je iznesen i niz tvrdnji koje se tiču navodnog Ivaniševićevog kršenja zakona, a da je za te tvrdnje jedini izvor bila ženska osoba koja je bila u vezi sa bivši članom DRI.

U kasnijoj medijskoj obradi ove afere, MSS je ocijenio da je tekstom autora Marka Milačića „U(DRI) muški“ objavljenom na portalu Vijesti i u dnevnom listu Vijesti 2. aprila, crnogorsko novinarstvo dotaklo dno u čaršijskom kopanju po intimi nekoliko poznatih crnogorskih političara. U tekstu, koji je izmšljeni “transkript” izmišljenog telefonskog razgovora između premijera Đukanovića i Ivaniševića,  navedena su stvarna imena nekoliko poznatih crnogorskih političara,  uz mnoštvo neukusnih, neprikladnih i krajnje neumjesnih detalja koji se tiču njihovog privatnog života.

“Postizborna kampanja” i kršenje Kodeksa: MSS konstatuje da je Dan, danima nakon održanih predsjedničkih izbora 7. aprila, objavljivao tekstove, čak i na desetak strana, pa i specijalnim dodacima, o navodnim malverzacijama i nepravilnostima u skoro svim aspektima  izbornog procesa vezanog za predsjedničke izbore održane 7. aprila.

Dan je danima donosio tekstove o navodnoj kupovini ličnih karata, namještanju rezultata na glasačkim mjestima, nepravilnostima i švercovanju glasačkih listića u glasanju putem pisma, nepravilnostima u biračkom spisku, „prodaji“ ličnih karata, štelovanjima rezultata od najnižeg do najvišeg nivoa... MSS je  konstatovato da je ovaj dnevni list vodio pravu medijsku kampanju u očitoj namjeri da se u javnosti kreira i učvrsti mišljenje o neregularnosti izbornog procesa, a time i izbornog rezultata.

U ovom izvještaju Medijski savjet zabilježio je nekoliko karakterističnih primjera članaka u kojima je primijećeno kršenje Kodeksa novinara, podsjećajući da je u obrađenom periodu primijećena praksa da se demanti za pisanje u jednom mediju, objavljuju  u drugom.

U izvještaju su zbog kršenja Kodeksa pomenuti tekstovi: „DPS snimao sigurne birače kako glasaju“ (9. april), „Potpredsjednik mladih DPS-a uhvaćen u krađi glasova, u Bijelom Polju za Filipa švercovano 3.355 glasova“ (11. april), „Filipovi glasali sa starom ličnom, na Cetinju krali glasove za Vujanovića (12. april) „Inspektori MUP- a švercovali zapisnike“ (13. april) „Za fantomske glasače izmišljali matične brojeve“ (16. april) i tako dalje. Svi navedeni tekstovi „nosili“ su naslovnu stranu i bili uglavnom udarni tekstovi za taj dan.

Kada je u pitanju praćenje rada tri crnogorska najposjećenija portala - Portal Vijesti, Cafe Del Montenegro i Portal Analitika, MSS još jednom „preporučuje pažljivo administriranje komentara čitalaca kako bi zloupotrebe bile svedene na najmanju moguću mjeru“ s obzirom da je u proteklom periodu na portalu Vijesti, zabilježeni komentari čitalaca koji su značili zloupotrebu slobode izražavanja: vrijeđanje ličnosti uz upotrebu i uličarskog žargona i psovki, neprimjerene kvalifikacije, neprovjerene informacije......

Član MSS-a, Miodrag Bubreško, spomenuo je nekoliko tekstova, među kojima su i “Sirija: Napad Izraela je objava rata“, ispod kojeg su na portalu Vijesti objavljena tri komentara u kojima se poriče Holokaust, a koji sadrže elemente elemente nacizma i antisemitizma.

To je izazvalo protest i reagovanje Jevrejske zajednice Crne Gore koja je zatražila javno izvinjenje portala i lista Vijesti. Jevrejska zajednica je u reagovanju, koje je portal objavio,  saopštila i kako nije prvi put da se na portalu Vijesti pominjanje države Izrael, u bilo kom kontekstu, koristi za «bujicu divljačkih, fašističkih, antisemitskih i brutalnih ispada na Jevrejski narod bilo gdje on živio u svijetu, a da to skoro nikada nije u funkciji objavljenog članka».

Portal "Vijesti online" se izvinio Jevrejskoj zajednici Crne Gore uz objašnjenje da su «sporni komentari obrisani čim su primijećeni od strane administratora.”

- MSS najoštrije osuđuje ovakvu ležernost uredništva prema sadržaju koji se objavljuje na njihovom mediju, te upozorava da sloboda govora i mišljenja nikako ne mogu biti pokriće za širenje mržnje prema bilo kojoj rasi, naciji ili vjeri, kaže Bubreško.

On je dodao  da je stav MSS-a „da je uredništvo medija odgovorno za sve što se objavi na mediju, pa tako i za komentare čitalaca“.

- U tom smislu, preporuka MSS-a jeste da se komentari čitalaca administriraju prije objavljivanja, kako bi se preduprijedile situacije kao što je pomenuta sa Jevrejskom zajednicom, ili ona sa nedoličnim pominjanjem nastradalih i preminulih, te svaka druga zloupotreba javnog medijskog prostora od strane nesavjesnih lica koja za to ne trpe nikakve posljedice, zaključuje Bubreško.

 

 

 

Portal Analitika