Društvo

Parcela za raskol

1104miljoOvo „ustupanje“' zemljišta, ako se usvoji, bilo bi najžešći javni prestup bez presedana,  nad Crnogorcima. Impliciralo bi nedvosmisleni zaključak da je ova vlast po svom nahođenju, spuštila Crnogorce na najniža ''mala brda'' u njihovoj istoriji a velja, brda i planine, je prepuštila okupacionoj konklavi. Tako bi Crnogorci iz žablje perspektive gledati na svjetovna i duhovna prijestolja svojih predaka koji su ih perili na najviše vrhove.

 

Parcela za raskol
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Mihailo RADOJIČIĆ

 

Komentatoru se ne dešava često da u serijalu piše na jednu te istu temu i da se gotovo ne može otarasiti njene zadatosti. Ali, ovđe sve može: mediji su obezbijedili nastavak „iste teme“ informišući o poklonu gradonačelnika Mugoša Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi; Portal Analitika je objavio i fotografije zemljišta koje glavni grad nudi Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. U informacijama medija se kaže kako je gradonačelnik Glavnog grada dr Miomir Mugoša dao prijedlog da Podgorica ustupi parcelu na Malom brdu, CPC za podizanje hrama. Naravno,  ukoliko prijedlog dobije potrebnu većinu u Skupštini grada, koja bi po tom pitanju trebalo da se izjasni 11. juna.

Manje je važno ko predlaže a veoma je bitno ko usvaja prijedlog, s kojom sviješću, razlozima i opredjeljenjem. Ovo „ustupanje“', ako se usvoji, bilo bi najžešći javni prestup bez presedana,  nad Crnogorcima. Impliciralo bi nedvosmisleni zaključak da je ova vlast po svom nahođenju, spuštila Crnogorce na najniža ''mala brda'' u njihovoj istorije a velja, brda i planine, je prepuštila okupacionoj konklavi. Tako bi Crnogorci iz žablje perspektive gledati na svjetovna i duhovna prijestolja svojih predaka koji su ih perili na najviše vrhove.

Kad crnogorska vlast legitimiše pljačku crnogorskih crkava: Politički ''mudrijaši'' hoće da zametnu trag svojim kardinalijama, te da svoje sunarodnike utješe brdašcima, s kojih se navodno s ''visine'' gleda u nizine. A ustvari, Crnogorci su već uniženi činjenicom, što je vlast mnogo bolje lokacije u centrima gradova ustupila otimačima crnogorskih hramova i svetinja. U tim davno podignutim crkvenim objektima se - u molitvi, kleveti i kletvi -  unižava i ponižava Crna Gora.

Da li je zaista zvanična politička svijest toliko obesviješćena mandatima i ličnim interesima da ne misle na zemlju i građane po kojima im se država zove i uz čije su ime stekli tolika zvanja i imanja!? Ili im je već toliko iscurila svijest da ne drže ni-do-čega? Da li to vlast hoće nekakvim brdašcima da nadoknadi Crnogorcima izgubljeni prijesto Svetog Petra, svetinju Ostrog i presvetu Rumiju za sve tri vjeroispovijesti. Sprema li se to da „legitimno“ u parlamentu, napravi kardinalnu grešku i investira u - nove raskole?

Da svojim ''ustupcima'' zastupi Crnogorcima svako pravo da uđu u svoj Cetinjski manastir ili naprimjer, da podgorički pravoslavni Crnogorci ne smiju prikviriti u hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici već da produže na Malo brdo. Investira li se to u rasape sve  upornije i dublje. Sva ''mala brda'' su podmićivanje raskola. Ako to podrže  - a prijedlog je vid podrške - neće se podići nikakav hram, već iskopati najveći jendek u crnogorskoj istoriji koji nikad nijesu kopali crnogorski glavari već razglavnici sa strane.

Sramni ustupci: Nije valjda da se zbog politike toliko zastranilo. Takvo zastranjivanje je nastranost  s incestoidnim porivima. Udara se na sopstveni rod. Ako to neko podrži -  a ne može ''neko'' no većina - onda se da zaključiti, da toj većini nije stalo ni do boga ni do naroda, liše svoga (po)roda. Ako neko konta, da tako nešto pasa bez grke, moraće da računa i na Njegoša: ''Sram vas bilo pogani izrodi''. Umjesto takvog ''ustupanja'', mnogo je časnije  odstupanje od vlasti. Kako drugo situirati pristajanje  na sve i svašta, da bi se opstalo na vlasti.

Zar nije politički oportunije dati prijedlog da državni parlament stavi na glasnje otvaranje svih hramova za sve vjernike i sve namjernike...te da se konačno legitimiše ''pomirnje'' koje nude i za kojim pate s obje bande, pozicione i opozicione. U protivnom mnogo je jednostavnije, koaliciji na vlasti, i politički opravdanije da uniđu u Demokratski front i kusaju s njima već smiješanu čorbu, kad inače koriste slične (političke) začine, uz koje jedni hoće da sačuvaju a drugi da osvoje vlast...I ne računajte na nas...reći će vam većina Crnogoraca.

P.S. Kao ilustraciju ovom štivu prilažem jednu ''veselu tužbalicu'', monolog, koji u svojoj predstavi ''Šćepan Mali kao Kum za početnike'' koristim da ilustrujem lik i djelo najvećeg otimača i pristalice otimanja crnogorske zemlje i hramova. Smatrao sam da ta ''pjesmica'' ne treba da izlazi izvan teatra. Međutim, grdno sam pobrka! Izvan teatra je grđe pozorište.

 

RISTO: Uzeo sam zemlje i gradove,

uzeo sam crkve i crkvišta,

uzeo sam groblja i grobljišta.

Uzeo im obraz i naciju

prigrabio svaku lokaciju.

Uzeo sam Ostrog i Rumiju,

Bjelasicu i Durmitor pusti,

I Lovćen ću ako im prigusti.

Podgoricu i Cetinje slavno

a prijesto cetinjski odavno

Prijesto je od Svetoga Petra,

ne mogu mi odbit ni po metra.

Kako koji izbori naiđu

oni mene preko Sveta priđu.

Obiđu me na prijesto sveti

sve dadoše za mandat prokleti.

Nemaju se đe pomolit bogu

no ig ćeramo ništa mi ne mogu.

Što vjekovma Turci ne mogaše

to sve mene objednom predaše

obraz uzeh ne progovaraše!

Portal Analitika