Društvo

Bjelica: Plaćanje školarine je studentima ugovorna obaveza

0206bjelica
P
ojedini fakulteti Univerziteta Crne Gore upozorili su studente da izmire dugove za školarinu. Predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica za Pobjedu kaže kako tu nema ništa sporno, jer je riječ o ugovornoj obavezi.

Bjelica: Plaćanje školarine je studentima ugovorna obaveza
Portal AnalitikaIzvor

- Prema ugovoru o studiranju, student je dužan da uplati školarinu prilikom upisa godine, tj. u septembru. Imajući razumijevanja za ekonomske prilike, fakulteti često dozvoljavaju plaćanje u više rata. To odlaganje obaveza mora imati neku granicu. Ako sami kraj školske godine nije krajnji rok za plaćanje obaveza, ne znam šta je onda, uz sve razumijevanje - rekao je Bjelica za Pobjedu.

On je objasnio kako se studentima izlazi ususret odobravanjem da školarinu plate u više rata.

- Pokušavamo da im omogućimo da školarinu plate u što je moguće više rata, a krajnji rok za plaćanje je završetak nastave. Ako jednom dijelu studenata omogućimo da studijsku godinu završi bez plaćanja školarine, onda ne znam na osnovu čega bismo tražili od svih ostalih da izvrše svoje finansijske obaveze koje su preuzeli prilikom upisa. To je, uostalom, i njihova ugovorna obaveza - kaže Bjelica.

POBJEDA: Nedavno ste rekli da je finansijska situacija Univerziteta loša. Da li se stanje popravilo?

BJELICA: Univerzitet ima krupnih finansijskih problema. Razlozi su poznati - tu je u prvom redu veliko smanjenje budžeta, ali i nagomilani dugovi – neisplaćene obaveze prema univerzitetskim jedinicama, prema zapošljenima, dugovi koji su se odnosili na stambeno-investicione projekte i slično. Budžet je smanjen sa 17 na 12,2 miliona eura u prethodnih nekoliko godina, što je 30 odsto. To se pokušava kompenzovati većim izdvajanjem jedinica u centralnu kasu.

POBJEDA: Da li je to dovoljno?

BJELICA: Često nije dovoljno. Prema računici, Univerzitetu je za plate potrebno više od 1.300 000 eura. Od države dobijamo oko 1.050 000. To znači da moramo svakog mjeseca dodati 350.000 iz sopstvenih prihoda za zarade i režijske troškove. Kako postoje mjeseci kao što je maj, kada su uplate za školarine male, dodatna sredstva teško je obezbijediti.

Saradnici bez norme ne mogu primati platu kao oni koji je ispunjavaju

POBJEDA: Saradnicima na UCG podijeljena su obavještenja da za narednu školsku godinu moraju imati normu od 12 časova nedjeljno.

BJELICA: To mi nije poznato. Jedino mogu reći da je zapošljavanje saradnika regulisano Statutom Univerziteta Crne Gore i kolektivnim ugovorom za UCG. Ovi dokumenti jasno propisuju opterećenje u nastavi, prava i obaveze svih kategorija zapošljenih, pa i saradnika. Ukoliko neko ima manje od propisane norme, jasno je da mora uložiti dodatni napor da se postigne. Treba reci i da su predviđena i dodatna plaćanja za časove preko osnovne norme.

Jasno je, prosječno opterećenje svih saradnika u nastavi na Univerzitetu je veče od 12 časova i samo na pojedinim fakultetima imamo situacije da saradnici u nastavi imaju manje što je, kako smo rekli, Statutom propisana norma. Bez obzira što imaju mnogo manje časova od statutom propisanih 12, ti saradnici u nastavi primaju jednaku platu kao i oni sa mnogostruko većim opterećenjem, što je jedna vrsta anomalije koju želimo da ispravimo.

Portal Analitika