Region

SABOR SPC: Amfilohije administrator južnocentralnoameričke eparhije

SPC-Sabor
A
rhijerejski sabor SPC imenovao vladike na upražnjena mjesta u dvije eparhije, dok ostale i dalje imaju na čelu administratore. Vladika bihaćkopetrovački Hrizostom imenovan na čelo Eparhije zvorničko tuzlanske, a na mjesto vladike Hrizostoma imenovan episkop Hvostnaski Atanisije Rakita.

SABOR SPC: Amfilohije administrator  južnocentralnoameričke eparhije
Portal AnalitikaIzvor

Posljednjeg dana zasijedanja Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) imenovao je vladike na upražnjena mjesta.

Popunjene su dvije eparhije, a ostale, iz važnih praktičnih razloga, i dalje imaju na čelu administratore.

Umirovljenog vladiku Vasilija Kačavendu na čelu Eparhije zvorničko tuzlanske zamijeniće vladika bihaćkopetrovački Hrizostom, navodi se u saopštenju episkopa bačkog Irineja.

Na mjesto vladike Hrizostma imenovan je vikarni episkop Hvostnaski Atanisije Rakita, a episkop Jovan biće i dalje administrator žičke eparihije.

Za administratora Eparhije srednjoevropske potvrđen je patrijarh Irinej, za administratora Eparhije žičke episkop šumadijski Jovan, za administratora Eparhije austrijsko-švajcarske episkop bački Irinej, a za administratora Eparhije južnocentralnoameričke mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Zamjenik mitropolita dabrobosanskog Nikolaja biće i dalje episkop zahumsko-hercegovački Grigorije.

Članovi Sinoda u novom sazivu jesu episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije.

Danas je završen radni dio Svetog arhijerejskog sabora SPC, koji je počeo 21. maja. Među najznačajnijim odlukama Sabora bila je ona o umirovljenju vladike Kačavende.

(RTS)

 

Portal Analitika