Politika

Najviše policajaca čuva Đukanovića, najmanje Vujanovića

vujanovicdjukanovicook
Najvažnije političke ličnosti u Crnoj Gori, trojicu predsjednika, prema novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova MUP, štiti ukupno 34 policijska službenika.

Najviše policajaca čuva Đukanovića, najmanje Vujanovića
Portal AnalitikaIzvor

Najbrojnije policijsko obezbjeđenje uživa predsjednik Vlade Milo Đukanović, zatim predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, a najmanje predsjednik države Filip Vujanović, piše u vikend idanju Dnevnih novina.

Predsjednika Vlade čuva ukupno 13 službenika Uprave policije, od čega jedan viši policijski inspektor-rukovodilac i 12 starijih policajaca I klase za obezbjeđenje ličnosti. Za bezbjednost Krivokapića zadužen je jedan čovjek manje, odnosno 11 starijih policajaca prve klase. Prema Pravilniku, predsjednika države Vujanovića obezbjeđuje najmanje policijskih službenika-devetorica, od kojih jedan viši policijski inspektor i osam policajaca I klase.

Osim ovih uslova, novim Pravilnikom jasno su definisane i funkcije koje policijski službenici obavljaju obezbjeđujući trojicu predsjednika. Prema njemu, viši policijski zadužen je za obavljanje najsloženijih stručno-izvršnih poslova koji zahtijevaju posebnu stručnost i samostalnost u radu u skladu sa opštim uputstvima neposrednog rukovodioca.

Osim predsjednika države, Vlade i Skupštine, ovim Pravilnikom je propisano da policijsko obezbjeđenje uživaju i visoki državni funkcioneri i osobe koje su zaštitu dobile po odluci Vlade.

Tako se na spisku nalaze se i Vrhovni državni tužilac, zatim potpredsjednik Vlade i šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i specijalna tužiteljka za borbu protiv organizovanog kriminala Đurđina-Nina Ivanović, i to po mjestu rada, stanovanja i u pokretu.

Policijski službenici obezbjeđuju i potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića, predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu i predsjednika Ustavnog suda Milana Markovića.

 

 

Portal Analitika