Abiznis

Nema gradnje hidroelektrana

hidrodrinaok
Vlada Republike Srpske raskinula je ugovor o strateškom partnerstvu sa njemačkom kompanijom RWE o u istraživanju, razvoju, izgradnji i korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine.

Nema gradnje hidroelektrana
Portal AnalitikaIzvor

Kako je juče objavio portal frontal.ba, odluka je donijeta na sjednici 15. maja, a 26. septembra prošle godine potpisan je ugovor između Vlade Republike Srpske, Mješovitog Holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske" Matično preduzeće, "Hidroelektrane na Drini" a.d. Višegrad i RWE Innogy GmbH.

- Zbog nedorečenosti hidroenergetskih projekata na Drini, posebno HE Buk Bijela, u Crnoj Gori smo došli u situaciju da utrošimo nepotrebno finansijske i ljudske resurse na procjeni prekograničnih uticaja u slučaju njihove izgradnje, te ćemo zbog neozbiljnog pristupa nadležnih insitucija susjedne države, biti prinuđeni ponavljati postupak utvrđivanja prekograničnogu uticaja, onoliko puta koliko se bude birala i ugovarala saradnja sa nekredibilnim investitorima i radile nove studije o procjeni uticaja na životnu sredinu- navodi se u saopštenju Nataše Kovačević Program koordinatorke za životnu sredinu NVO Green Home dostavljenom Portalu Analitika povodom raskida ugovora o gradnji hidroelektrana na Drini.

U slučaju ponovne aktuelizacije planiranja izgradnje hidroenergetskih projekata na Drini,kako ističe Kovačević, insistiraće da se poštuju pravila ESPOO konvencije o prekograničnim uticajima kao i Aarhuske konvencije i odredaba koje se tiču učešća prekogranične javnosti.

- Ovo će značiti svakako ponovnu izradu Studije o procjeni uticaja, te detaljnu izradu baznih studija i ispitivanje negativnih prekograničnih uticaja. Vezano za učešće prekogranične javnosti želimo biti uključeni od samog početka izrade svih relevantnih dokumenata, posebno u dijelu utvrđivanja obima i sadržaja predmetne studije- stoji u saopštenju koordinatorke za životnu sredinu NVO Green Home.

Kako se stoji u zvaničnom saopštenju Vlade RS “Uslov za realizaciju projekta o strateškom partnerstvu bilo je ispunjavanje svih uslova u predviđenom roku”.

- S obzirom da partneri do 23. aprila, odnosno u roku predviđenim Ugovorom o strateškom partnerstvu, nisu postigli saglasnost o navedenim pitanjima, donesena je odluka o raskidu.

Ugovorom je predviđeno da nijedna ugovorna strana neće imati pravo da zahtjeva dalje radnje, niti izgubljenu dobit ili naknadu štete po bilo kom osnovu u slučaju da bilo koja od ugovornih strana raskine ugovor.

Odluku o raskidu ugovora Vlada RS je donijela 15. maja.

 

 

Portal Analitika