Politika

Damjanović: Doba preletača je završeno

damjanovicovoosadok
Vlada Crne Gore trebalo je da predloži niz mjera prije povećanja stope poreza na dodatu vrijednost, kaže poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović. On je u intervjuu za Dnevne novine najavio da će SNP do kraja juna predložiti porez koji bi se odnosio na transakcije u bankarskom i međubankarskom poslovanju. Damjanović tvrdi da je SNP stabilna partija i da je doba preletača završeno.

 Damjanović: Doba preletača je završeno
Portal AnalitikaIzvor

- SNP će podnijeti predlog zakona o oporezivanju platnog prometa gdje očekujemo prihode na nivou godine od 20 do 40 miliona eura. Očekujemo da taj predlog dobije podršku u parlamentu. Uostalom, tada ćemo vidjeti ko je zato da teret krize snose i banke kojima smo pomagali kada je trebalo a ko je zato da se banke drže po strani, a da se sav teret krize prebacuje na građane i privredu. Taj predlog će biti u skupštinskoj proceduri do kraja juna- kazao je Damjanović.

- Namjera je da se u nivou od 0,1 do 0,2 odsto oporezuju transakcije u međubankarskom i prometu banaka sa klijentima. Platni promet je na nivou od 20 do 25 milijardi eura godišnje. Ako je stopa 0,1 odsto onda je to prihod od 25 miliona eura, a sa stopom od 0,2 odsto je 50 miliona eura"- precizirao je Damjanović.

Na pitanje da li je dobra odluka povećati stopu PDV-a sa 17 na 19 odsto Damjanović kaže: „To je trebalo da bude krajnja mjera tek kada se iscrpi niz mogućnosti koje Vlada ima na raspolaganju“.

- Čekamo 1. jul kada će biti poznata imena poreskih dužnika, pa ćemo da vidimo ko je na toj listi. Tačno ćemo znati zašto je nešto nenaplativo, ko je odgovoran napominje Damjanović upitan kako naplatiti poreski dug od 354 miliona eura.

Damjanović je kazao i da je doba preletača u SNP-u završeno : „Članstvo i funkcija u SNP su ogromna odgovornost i ne može svako da izdrži taj teret. Nikada nijesmo komentarisali svoje bivše članove. Mogu samo da poručim da je partija iznad bilo kojeg pojedinca, po onoj narodnoj „Što nas ne ubi- to nas ojača“.

 

 

Portal Analitika