Društvo

LAKOČEVIĆ: Ispuniti preporuke Evropske komisije

Branka-pr
C
rna Gora na putu pristupanja Evropskoj uniji u poglavlju 23 mora ispoštovati preporuke Evropske komisije, a prvenstveno da obezbijedi nezavisnost pravosuđa, ocijenila je zamjenik ministra pravde, Branka Lakočević.

LAKOČEVIĆ: Ispuniti preporuke Evropske komisije
Portal AnalitikaIzvor

U Budvi je danas počela konferencija povodom 50. godišnjice francusko-njemačkog Jelisejskog sporazuma na temu Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji–ograničenja i izazovi, koju je organizovao CEDEM, u saradnji sa fondacijama Konrad Adenauer i Robert Šuman.

Kako je pojasnila Lakočević novinarima u pauzi konferencije, treba uskladiti sve zakone i donijeti podzakonske akte, »koji treba da se usaglase sa promjenama Ustava, a tu je svakako i jačanje nezavisnosti pravosuđa«, prenosi MINA.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju korupcija, to je pitanje funkcionisanja nadležnosti i međuintitucionalna saradnja različitih organa koji učestvuju u različitim fazama.

"U oblasti ljudskih prava, tu je suviše širok spekatar različitih segmenata, kako u dijelu koji se odnosi na obezbjeđenje boljih uslova u zatvorima, tako i jačanje uloge žena u društvu, antidiskriminacija i ostali djelovi tog poglavlja«, istakla je Lakočević.

Na pitanje kako ocjenjuje kritike nevladinog sektora, da pored velikog broja analiza u akacionim planovima nema konkretnih rješenja, Lakočević je odgovorila da se akcioni planovi intenzivno rade i da na tom polju imaju značajnu pomoć predstavnika Evropske komisije i međunarodnih eksperata.

Prema njenim riječima, nadležni su tokom procesa ka EU naučili da ne treba prebrzo donositi odluke, »već da u određenim situacijama morate napraviti detaljnu analizu, kako bi mogli da isplanirate korake i da vidite koje je to rješenje koje će biti najbolje za nas«.

»Ima dio analiza koje ne smatram nepotrebnim, već treba da utvrdimo razloge zbog čaga nešto mijenjamo i na koji način nešto želimo da rješavamo, a to ne vidim kao nedostatak akcionih planova«, rekla je Lakočević.

To je, kako je navela, veoma intenzivan rad i ne zavisi samo od njih.

»Sve vrijeme radimo sa različitim ekspertima. Evropska komisija je naš partner, radimo svaki dan, dobijamo sugestije iz Savjeta Evrope i sa drugih adresa za poboljšanje tih akcinih planova«, kazala je Lakočević.

Upitana da li će poglavlje 23 biti otvoreno do decembra ove godine, ona je odgovorila da će akcioni planovi biti zaršeni do tog perioda.

»O tome mogu govoriiti oni koji odlučuju o tome, na čelu sa glavnim pregovaračem«, zaključila je Lakočević.

 

 

Portal Analitika