Društvo

Vlahović i Mićunović na Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu

sanja

M
inistarka nauke Crne Gore, prof. dr Sanja Vlahović i ministar kulture prof. Branislav Mićunović, učesnici su Drugog svjetskog foruma o interkulturnom dijalogu, koji je juče, u Bakuu, otvorio predsjednik Republike Azerbejdžan, Ilham Alijev, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva nauke.

Vlahović i Mićunović na Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu
Portal AnalitikaIzvor

Drugi svjetski  forum  o  interkulturnom dijalogu održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Azerbejdžan, Ilhama Alijeva,  u saradnji  sa UNESCO-m,  UN Alijansom  civilizacije, UN Svjetskom turističkom organizacijom, Savjetom Evrope i Islamskom  organizacijom  za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), u okviru Baku procesa za interkulturni dijalog. Drugi svjetski forum o interkulturnom dijalogu okupio je brojne visoke zvaničnike iz cijelog svijeta, a teme Foruma posvećene su unapređenju intekulturnog dijaloga i međusobne saradnje u eri globalizacije.

Prvog dana Foruma ministarka Vlahović održala je niz bilateralnih susreta sa kolegama iz Azerbejdzana. Vlahović se sastala sa novoizabraniim ministrom prosvjete Nj.E. Mikailom Džabarovim.

Ovom prilikom oba minista izrazila su izuzetno zadovoljstvo dobrim odnosima Crne Gore i Azerbejdžana i  intenziviranju zajedničke saradnje, do čega je došlo uspostavljanjem diplomatskih odnosa dvije zemalja 2008. godine.

Ministri Vlahović i Džabarev iskoristili su priliku da analiziraju mogućnosti uključivanja u zajedničke projekte. Ministarka Vlahović upoznala je ministra Džabareva sa strategijom razvoja nauke i obrazovanja u Crnoj Gori, kao i aktuelnim projektima koji bi bili interesantni za zajedničku saradnju, s obzirom da Crna Gora i Azerbejdzan dijele razvojne prioritete, među kojima posebno mjesto zauzimaju turizam, poljoprivreda i energija. Vlahović je predočila niz inicijativa, među kojima intenzivniju saradnju u oblasti nauke i obrazovanja, u smislu formalizacije kroz određenu vrstu sporazuma, kao i mogućnost razmjene studenata i istraživača između Crne Gore i Azerbejdžana.

Ministar Džabarev pokazao je izuzetno interesovanje za inicijative koje je uputila ministarka Vlahović, posebno kada je riječ o saradnji u oblasti turizma, s obzirom na iskustvo koje Crna Gora ima i istakao da je Azerbejdžan kao prijateljska zemlja više nego spreman da na polju visokog obrazovanja i nauke sa Crnom Gorom uspostavi najbolji mogući model saradnje. On je takođe najavio niz novih inicijativa u sistemu obrazovanja Azerbejdžana i izrazio želju da u skorijem periodu posjeti Crnu Goru, što bi bio sljedeći korak na putu konkretizacije ove saradnje.

Vlahović se sastala i sa prof. dr Hijran Husejnovom, prvom ženom za pitanja žena , porodice i djece u azerbejdžanskoj Vladi. Dr Husejnova je istakla azerbejdžanska Vlada  puno radi na podršci žena u svim sferama društva. Jedna od inicijativa Husejnove odnosila  se na saradnju dvije zemlje na polju podrške ženama u nauci, što je ministarka Vlahović podržala sa posebnim zadovoljstvom, uz isticanje činjenice  da je Ministarstvo nauke od svog osnivanja krenulo sa nizom inicijativa upravo na ovom polju.

Tokom 2. Svjetskog foruma o interkulturalnom dijalogu, kao i Baku Foruma Budućnosti, koji je održava 3. juna, Vlahović će imati još niz bilateralnih susreta, među kojima će svakako jedan od najznačajnijih biti sastanak sa ministrom tehnologije i komunikacija Azerbejdžana Alijem Abasovim, čijem resoru pripadaju i pitanja nauke.

 

 

 

Portal Analitika