Društvo

MUGOŠA: Nedostaje novca za mikrobiološku dijagnostiku

3105bobanMugosa
U
Institutu za javno zadravlje u dijelu mikrobiloške dijagnostike nedostataje novca za nabavku testova i reagenasa, rekao je danas njegov direktor Boban Mugoša, prenosi Mina.

MUGOŠA: Nedostaje novca za mikrobiološku dijagnostiku
Portal AnalitikaIzvor

On je povodom obilježavana 91 godine od osnivanja Instituta kazao, da su u prethodnoj godini veliki izazovi bili u vidu vremenskih neprilika, koji su nepovoljno uticali na zdravlje i zdravstvenu zaštitu stanovnika.

»Smatram da smo mogli i više i bolje, da je bilo više novca, posebno u dijelu mikrobiloške dijagnostike, gdje postoji nedostatak sredstava za nabavku testova i reagenasa od skoro 40 odsto od potreba koje iskazuju naši kliničari u svojim zahtjevima za tom vrstom dijagnostike«, rekao je Mugoša.

On je kazao da je Institut, uprkos nedostatku novca, uz dobru organizaciju i sprovedenu štednju i racionalizaciju, obradio 30 odsto pacijenata više u odnosu na 2011.

Mugoša je naveo da su u Institutu uspjeli da sprovedu sve predviđene programe, da dobiju i odrade više stručnih i naučnih projekata, istraživanja, da pripreme Institutov informacioni sistem.

»Uspjeli smo da pripremimo i predamo sve stručne materijale neophodne za donošenje zakonskih i podzakonskih akata, koji su traženi od nas, da dobijemo novi edukovani kadar i krenemo sa edukacijom novog«, dodao je on.

Mugoša je rekao da su u Institutu uspjeli i da obnove i prošire akreditaciju, da sklope više ugovora sa trećim osobama, da naplate što se naplatiti može i da posluju sa pozitivnijim finansijskim rezultatom od 12 hiljada EUR.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju ova godina, u Institutu će se imati čime pohvaliti.

»Imaćemo prve rezultate nacionalnih registara, uspostavljene skrining programe, nacionalni influenca centar, proširenje akreditacije, nove aparate«, naveo je Mugoša.

 

Portal Analitika