Abiznis

OECD: Evropa je u užasnoj ekonomskoj situaciji!

oecd
O
rganizacija koja okuplja 34 napredne svjetske ekonomije, OECD, ponovo je snizila svoju procjenu rasta za eurozonu, pozvavši Evropsku centralnu banku da razmotri načine kako da podstakne rast.

OECD: Evropa je u užasnoj ekonomskoj situaciji!
Portal AnalitikaIzvor

Eurozona bi prema toj procjeni ove godine trebala doživjeti pad ekonomske aktivnosti od 0,6 odsto, što je u suprotnosti sa povoljnim trendovima u zemljama poput SAD i Japana.

Predviđa se i rast stope nezaposlenosti, čiji prosjek u 17 zemalja - članica trenutno iznosi 12 odsto. Produžena slabost evropske ekonomije mogla bi naškoditi ukupnoj svjetskoj ekonomiji, upozorio je OECD. 
"Evropa je u užasnoj situaciji. Smatramo da bi eurozona trebala razmotriti agresivnije opcije",ocijenio je glavni ekonomista te organizacije Pjer Paolo Padoan, za Rojters 
Prije šest mjeseci, prognoze su zoni zajedničke evropske valute takođe predviđale ekonomski pad, ali od 0,1 posto. OECD za loše izglede u 2013. krivi mjere štednje kojima, kao da nema kraja, slabo poslovno povjerenje i loše uslove kreditiranja. Evropskoj centralnoj banci se sugeriše da razmisli o stimuliranju ekonomije monetarnom ekspanzijom. 
Trajna slabost u Evropi mogla bi evoluirati u stagnaciju, s negativnim posljedicama za globalnu ekonomiju, piše u izvještaju, koji se objavljuje dva puta godišnje. 
U usporedbi s Evropom, SAD i Japan su naglasak stavili na podsticajne mjere. Japanska ekonomija bi se ove godine trebala povećati za 1,6 odosto, mada stručnjaci OECD spominju sumnju da će rast biti nastavljen iduće godine, pošto će vlada smanjiti potrošnju. U Americi se očekuje dvopostotni rast bruto društvenog proizvoda. Procjene rasta britanske ekonomije snižene su na 0,8 posto ove godine i 1,5 posto 2014. (Biznis.ba)

 

Portal Analitika