Društvo

Raspisan konkurs za upis u srednje škole

3105-upis
M
inistarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za upis učenika u srednje škole za školsku 2013/14. godinu. Polumaturanti će prijave podnositi školama od 17. do  21. juna, dok će rang lista kandidata na oglasnim tablama škola biti objavljena najkasnije do 23. juna, pišu Dnevne novine.

Raspisan konkurs za upis u srednje škole
Portal AnalitikaIzvor

U konkursu se navodi da će upisani učenici prijave školi podnositi 28, 29. i 30. juna.

- Za upis u prvi razred prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nisu stariji od 17 godina. Izuzetno, u srednju stručnu školu mogu da se upišu i lica od 18 godina, uz odobrenje nastavničkog vijeća škole, stoji u konkursu.

Kandidati za upis u prvi razred podnose prijavu za konkurs, originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole, izvod iz matične knjige rođenih (original ili ovjerena kopija, bez obzira na datum izdavanja).

Osnovnu školu školske 2012/2013. u Crnoj Gori završava 7.659 učenika, dok se konkursom predviđa 8.267  slobodnih mjesta u srednjim školama.

Za upis, u obzir se uzimaju rezultati sa takmičenja, odnosno dobijene nagrade i priznanja, od kojih „Luča“ nosi 12 poena. Za stručne škole dodat je i kriterijum posebna nadarenost odnosno umješnost od značaja za sticanje obrazovanja.

Prilikom upisa u umjetničke škole, umjesto vrednovanja iz dva predmeta od značaja za sticanje obrazovanja u poslednja dva razreda osnovne škole, vrednuju se posebna nadarenost i psihofizičke sposobnosti.

Kandidat koji ima najmanje 10 bodova na provjeri posebne nadarenosti i psihifizičke sposobnosti stiče pravo na upis, odnosno rangiranje prema pravilniku. Opšti uspjeh u poslednja tri razreda osnovne škole vrednuje se na isti način kao u drugim stručnim školama, pišu Dnevne novine.

Foto: mondo.rs

Portal Analitika