Društvo

Povlače sporni „fervex“ iz apoteka

3105-fervex
A
gencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) naredila je povlačenje iz crnogorskih apoteka ljekova „fervex“ za odrasle i i „fervex“ za djecu proozvođača „Bristol-Mayers Squibb“ nakon što je kompanija „PharmaSwiss Srbija“ saopštila da je iste medikamente privremeno povukla sa tržišta, pišu Dnevne novine.

Povlače sporni „fervex“ iz apoteka
Portal AnalitikaIzvor

Poslije obavještenja dobijenog od kompanije „Bristol-Mayers Squibb“ da je tokom rutinskog pregleda ustanovljeno odstupanje prilikom mikrobiološkog ispitivanje, donijeta je odluka o privremenom povlačenju iz prometa svih serija ljekova „fervex“ za odrasle i „fervex“ za djecu radi dodatnih analiza.

Međutim, kako pišu DN, iako je trebalo da bude povučen u toku jučerašnjeg dana, „fervex“ se još uvijek može kupiti u apotekama, kako državnim tako i privatnim, jer Zdravstveno-sanitarna inspekcija juče do kraja radnog dana nije obavijestila apotekare.

- Zdravstveno-sanitarna inspekcija će postupiti u skladu sa zakonom i naložiti rješenjem svim distributerima da povuku iz prometa ovaj lijek, a takođe će izvršiti kontrolu apoteka da li su ispoštovale rješenje o povlačenju, navodi se u saopštenju koje je Uprava za inspekcijske poslove juče dostavila Dnevnim novinama.

Kako se dalje navodi u prodaji će ostati „fervex“ bez šećera, granule za oralni rastvor.

 

Portal Analitika