Svijet

Zapadni Balkan idealan za rađanje i razvoj djece

3105-Djeca
R
ezultati posljednjeg istraživanja Ujedinjenih nacija (UN) o položaju djece u svijetu za 2013. godinu pokazali su da su države zapadnog Balkana u samom svjetskom vrhu prema uslovima u kojima žive djeca.

Zapadni Balkan idealan za rađanje i razvoj djece
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje UN-a pokazalo je da se zemlje zapadnog Balkana na svjetskoj listi nalaze među područjima koja djeci nude najbolje i najadekvatnije uslove života. Prema stopi smrtnosti djece ispod pet godina, što UNICEF tumači kao najbolji pokazatelj blagostanja djece, najbolje rangirana zemlja regije Balkana je Hrvatska gdje na 1.000 djece ispod pet godina umre njih petoro.

Odmah poslije Hrvatske dolaze Srbija i Crna Gora gdje na 1.000 djece ispod pet godina u prosjeku umire njih sedmoro, a prati ih Bosna i Hercegovina gdje na 1.000 djece ispod pet godina u prosjeku umire osmoro djece.

Zemlje zapadnog Balkana su prema navedenoj listi UNICEF-a u samom svjetskom vrhu, a iza sebe su ostavile, na primjer, Rusiju, Bugarsku, Rumuniju i Brazil. Prema istraživanju UN-a, najlošije rangirane zemlje regije su Makedonija, u kojoj na 1.000 djece ispod pet umire 10 i Albanija gdje je taj broj 14, prenosi Anadolija.

Sve zemlje regije imaju daleko povoljniju prosječnu stopu smrtnosti djece ispod pet godina u odnosu na svjetski prosjek jer, prema posljednjim podacima UN-a, na hiljadu djece do pet godina umire 51 dijete.

Najbolje mjesto u svijetu za rođenje djece je Lihtenštajn, gdje na 1.000 djece ispod pet godina starosti umire jedno dijete. Odmah poslije Lihtenštajna slijede San Marino, Švedska, Slovenija, Singapur, Portugal, Norveška, Luksembrug, Japan i Island.

Prema istraživanju UN-a, najlošije mjesto za rađanje i razvoj djece u Evropi je Gruzija gdje na 1.000 djece ispod pet godina u prosjeku umire 21 i Jermenija sa stopom smrtnosti od 18 djece na 1.000. Prema istraživanju UN-a, od 20 najbolje rangiranih zemalja svijeta, 17 su evropske, što znači da je Evropa najbolji kontinent za rađanje i blagostanje djece.

S druge strane, najlošije rangirane zemlje su Siera Leone, gdje na 1.000 djece ispod pet godina u prosjeku umire 185, Somalija sa 180, Mali 176, Čad 169 i Kongo sa 168 djece koja umiru.

Od najlošije rangiranih 20 zemalja svijeta na listi UN-a, 19 su afričke, što znači da je Afrika već dugo godina kontinent s najlošijim uslovima za rađanje i razvoj djece.

Od ostalih zemalja u svijetu, Njemačka je u samom vrhu gdje na 1.000 djece ispod pet godina, u prosjeku umire četvoro djece, a nešto lošije rangirane su Velika Britanija sa pet i SAD sa osmoro djece.

Posmatrano prema regionima, poslije Južne Amerike gdje na 1.000 djece ispod pet godina starosti u prosjeku umire 19, slijedi Evropa sa 21, Srednja Azija sa 36, Južna Azija sa 62 i Afrika posljednja sa 109 djece.

Rezultati posljednjeg istraživanja Ujedinjenih nacija (UN) o stopi smrtnosti djece ispod pet godina dobijeni su na osnovu stope smrtnosti novorođenčadi i djece ispod pet godina.

Izvor: klix.ba

Portal Analitika