Region

Blic objavio snimak Filareta koji odlikuje Pahomija, Kačavendu i Irineja

3005filaret
B
eogradski Blic na svom portalu danas objavljuje video snimak sa dodjele ordena „Belog anđela“ od prije dvije godine, koji kao malo koji drugi zapis potvrđuje odnose između vladika vranjskog Pahomija, mileševskog Filareta, bivšeg zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende i bačkog Irineja.

Blic objavio snimak Filareta koji odlikuje Pahomija, Kačavendu i Irineja
Portal AnalitikaIzvor

List piše kako su Pahomije, Filaret i Vasilije Kačavenda „dio glasačke mašine na Saboru SPC koja, uz vladike takozvanog 'bosanskog klana' koji imaju eparhije ili su rođeni na prostoru BiH, preglasava grupu vladika koji žele obnovu SPC“. Takođe pojašnjava kako ovu trojicu u posljednje vrijeme najviše brani vladika bački Irinej, „koji tako i sebi obezbjeđuje glasačko tijelo“.

Na snimku se vidi kako vladika mileševski isprva daje orden Vasiliju Kačavendi i govori mu:

- Vladiko dragi, napadaju te, napadaju me! Pas laje, vjetar nosi! Budi sa svojim narodom jer si narodni vladika u Republici Srpskoj, zato te dušmani i neprijatelji napadaju. Mogu da te mrze koliko hoće... Iza tebe ostaju crkve i uređena rezindecija...

Filaret zatim poručuje:

- Mrzite nas koliko hoćete! (...) Naprijed, brate Vasilije!

Vladika mileševski potom odlikuje vladiku Irineja.

- Našem ministru spoljnih poslova! Jer ako neko ne može, može vladika bački! Gdje ko ne umije, umije vladika bački. On sve može! Hvala vam, brate Irineje, što se borite... Borite se! (...) Klase, mase i režimi, sve je dolazilo i prolazilo, ali Hristova Crkva je opstajala i opstaće - kaže Filaret.

Naposlijetku, Filaret odlikuje Pahomija.

- Da ne bude ona narodna: dvije se ribe na istoj vatri pekle, jedna drugoj nije vjerovala... Teško je danas u raškoj oblasti, teško je u preševskoj dolini u južnoj Srbiji. Teška situacija sa svih strana... Bori se, brate Pahomije, i ne daj se! Znam ja, voljeli bi oni da tebe nema, da mene nema, da pola nas nema. Ali, biće nas dokle Bog hoće - kaže Filaret.

Foto: blic.rs

Portal Analitika