Region

Hag: Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni optužbi

3005stanisicsimatovic
V
ijeće holandskog sudije Alfonsa Orijea oslobodilo je danas bivše šefove Državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišiću i Franka Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubistvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima, izvještava agencija Anadolija.

Hag: Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni optužbi
Portal AnalitikaIzvor

Kako je konstatovano u presudi, tužilaštvo nije dokazalo izvan razumne sumnje da su planirali ili naredili zločine za kojih se teretilo.

Haško tužilaštvo je teretilo Stanišića i Simatovića da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa ciljem da se uklani većina Hrvata i Bošnjaka iz velikih djelova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine. U optužnica u pet tačaka se navodi da su u tom poduhvatu bili sa bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, te vojnim i političkim vođama bosanskih i hrvatskih Srba Ratkom Mladićem, Radovanom Karadžićem, Biljanom Plavšić, Milanom Martićem, Goranom Hadžićem i Milanom Babićem, vođom srpskih radikala Vojislavom Šešeljem i komandantom paravojnih jedinica Željkom Ražnatovićem Arkanom. Taj cilj je, po optužnici, ostvarivan ubistvima, deportacijama, prisilnim premještanjima i progonima nesrpskih civila, uz učešće jedinica pod kontrolom srpske tajne službe – Crvenih beretki, Arkanovaca, Škorpiona, Martićeve milicije, Knindža i drugih.

Osim za krivičnu odgovornost samih optuženih, obije presude su važne za rasvjetljavanje uloge Srbije u planiranju, otpočinjanju i učešću u ratovima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Haški tužitelji su u završnim podnescima u januaru ove godine tražili da se Stanišići i Simatović osude na kaznu doživotnog zatvora. Oni su istakli da su dokazi izneseni tokom suđenja razotkrili tajnu zločinačke operacije SDB-a po Hrvatskoj i BiH, kazao je tužilac Dermot Grum u završnim riječima.

Među zločinima koji se navode u optužnici bivšim šefovima SDB-a, navode se oni počinjeni nad civilima i zarobljenicima u Hrvatskoj: niz ubistava tokom 1991. na području Dubice, Cerovljana, Baćina, Saborskog, Škabrnje, Bruške, Dalja i Erduta, te od 1992. do 1995. u BiH u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu. Naknadnim proširenjem optužnice u martu 2006, njih dvojicu se dodatno tereti za likvidaciju šestiro Bošnjaka iz Srebrenice koje su 1995. počinili Škorpioni, a koji su svoje zlodjelo zabilježili videokamerom.

Foto: index.hr

Portal Analitika