Politika

Susret Lekića sa delegacijom Bundestaga i fondacije Konrad Adenauer

3005dfsastanak
P
redsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić danas se sastao sa njemačkom delegacijom, predvođenom Andreasom Lemelom članom Bundestaga i portparolom Odbora za ekonomiju i tehnologiju. Kako je saopšteno iz Pres slube DF-a, sastanku su takođe prisustvovali ambasador Savezne republike Njemačke u Podgorici Pijus Fišer, kao i direktor predstavništva fondacije Konrad Adenauer Henri Bohnet.

Susret Lekića sa delegacijom Bundestaga i fondacije Konrad Adenauer
Portal AnalitikaIzvor

- Veći dio razgovora Lemela i Lekića bio je posvećen izazovima Crne Gore na evropskom putu. I pored raspoloženja u Evropskoj uniji za daljim proširenjem, Lemel je ukazao da veliki izazov za potencijalne nove članice predstavljaju neophodne tranzicione reforme, koje treba dosljedno sprovesti, kao bitan uslov za uspješnost integracija. Lemel je naglasio neophodnost jačanja nezavisnih institucija, kao i neophodnost djelovanja političkih subjekata kroz institucije sistema, posebno Skupštine – ističe se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Takođe se dodaje da se Lekić, informišući gosta o dosadašnjem radu i rezultatima DF-a kao najjače opozicione grupacije u zemlji, osvrnuo na proces evropskog pridruživanja Zapadnog Balkana, posebno Crne Gore.

- Afirmišući pozitivne strane tog procesa, predsjednik DF-a je ukazao i na neke pojave koje objektivno usporavaju, pa i onemogućavaju dalji napredak naše zemlje na evropskom putu. Lekić je dalje naveo da je neophodno poštovati principe javne odgovornosti i demokratske smjenjivosti vlasti kao bazičnih pravila koji se ne smiju suspendovati, pogotovo branjenjem pojedinačnih i grupnih interesa – stoji u saopštenju Pres službe DF-a.

Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu nastave konstruktivni dijalog, najavljujući sljedeće susrete u Berlinu i Podogrici.

Portal Analitika