Politika

File sa Pajovićem: EU cijeni aktivnu ulogu Pozitivne

3005PajovicFule
P
redsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović sastao se danas u Briselu sa komesarom za proširenje, Štefanom Fileom i tom prilikom istakao neophodnost usvajanja ustavnih promjena kao ključnog preduslova za nezavisnost i odgovornost pravosuđa i bržeg i kvalitetnog sprovođenja  reformi u toj oblasti, na putu ka EU.

File sa Pajovićem: EU cijeni aktivnu ulogu Pozitivne
Portal AnalitikaIzvor

- Od Crne Gore kao zemlje kandidata, očekivanja u napretku u ovoj oblasti su znatno veća, i važno je da se na ovom putu institucije zaista i demokratizuju, a Pozitivna Crna Gora kao opoziciona stranka biće konstruktivan partner i daće svoj puni doprinos ovom važnom procesu za državu Crnu Goru – istakao je lider Pozitivne.

Pajović je naglasio da su Crnoj Gori prijeko potrebni jačanje vladavine prava, nezavisnost institucija sistema i odgovarajuće sudsko i političko procesuiranje i rasvjetljavanje afere „Snimak“. On je ponovio punu posvećenost Pozitivne konstruktivnoj ulozi u ustavnim promjenama, aktivnom učešću u rasvjetljavanju afere „Snimak“ kao i pružanju konkretnih dokaza za zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe. Naglasio je da Crna Gora, kroz svoje institucije, treba da uvaži kredibilne dokaze koji postoje o ovom pitanju, te da u sistematskim istragama dođe do konkretnih rezultata, koji će u konačnom značiti unaprijeđenje izbornog procesa i demokratizaciju crnogorskog društva.

Predsjednik Pozitivne upoznao je komesara Filea sa kratkom istorijom Pozitivne, ističući njen značaj za demokratske promjene u Crnoj Gori, kao i za proces evropskih integracija

Iz Fileovog kabineta je istaknuto da su u fokusu sastanka bili napredak zemlje, izazovi političkog sistema i institucija i uloga opozicije u tim procesima. Oni su razgovarali i o pristupnim pregovorima, naročito u oblasti vladavine prava. Komesar File je potcrtao značaj što skorije implementacije neophodnih reformi.

- Napredak u pregovorima za pridruživanje Evropskoj uniji sada zahtijeva brzo usvajanje ustavnih amandmana, jačanje nezavisnosti i povjerenja u sudstvo, što je i preporuka Venecijanske komisije. Skupština ima ključnu odgovornost u ovim i vezanim reformama koje treba da doprinesu jačanju povjerenja javnosti u institucije države – kazao je File.

On je dalje naglasio da je Vlada snosi glavnu odgovornost za djelovanje, a da opozicija treba da ima konstruktivnu ulogu. Komesar File dodaje da cijeni aktivnu ulogu Pozitivne u kreiranju ustavnog okvira za jačanje demokratskih institucija i dogovorio nastavak dijaloga sa tom partijom.

Portal Analitika