Svijet

Sporna prodaja Onazisovog ostrva

30skorpiosok
P
rodaja privatnog ostrva Skorpios u Jonskom moru za sto miliona eura ruskom biznismenu Dmitriju Ribolovljevu pod znakom je pitanja.

Sporna prodaja Onazisovog ostrva
Portal AnalitikaIzvor


Grčki ministar finansija

Janis Sturnaras

je zatražio da se ponovo ispitaju svi elementi kupoprodajnog ugovora i ustanovi da li je u potpunosti ispoštovana "poslednja volja" grčkog milijardera i brodovlasnika Aristotela Onazisa.



Naime, trebalo bi da se ispita da li je prodajom nanijaeta šteta i državnim interesima te zemlje, na šta je pomenuti ministar nekoliko puta već bio opomenut.



Ruski milijarder planira da gradi luksuzne vile i kompletnu infrastrukturu koja će onima sa visokim džepom moći da pruži odmor iz snova. Ostrvo ima i istoriju, jer su upravo tu paparaci bivšu prvu damu SAD

Džeki Onazis

-slikali golu. Na ostrvu su pored bogatog rastinja i pješčanih plaža i tri rezidencije, helidrom i malo pristanište za brodove.



Politika prenosi da su se u javnosti prethodnih dana pojavile informacije da ruski biznismen, koji je ostrvo kupio za svoju ćerku

Ekaterinu

, namjerava da na Skorpiosu, na kome su sahranjeni svi članovi porodice Onazis, zida hotelski kompleks i da su radovi već u punom jeku.



Podsjetimo, jedina živa nasljednica, 28-godišnja Atina Onazis koja je odrasla u inostranstvu i samo dva puta posjetila Skorpios, odlučila je da proda djedovinu.



Kako pišu tamošnji mediji, ostrvo na kome su se vjenčali

Aristotel Onazis

i

Žaklina Kenedi

, gdje su sahranjeni sin Aleksandar, koji je kao 25-godišnjak poginuo u avionu, čerka Kristina, Atinina majka i sam Onazis, prema posljednjoj volji legendarnog Arija, pripada zakonskim nasljednicima.



Kupujući ostrvo početkom aprila od

Atine Onazis

, koja navodno nije bila u stanju da plaća troškove održavanja iako je naslijedila milione od predaka, ruski milijarder

Ribolovljev

je najavio da će to biti mjesto za tihi porodični odmor.



Inače, svojevremeno su o kupovini Skorpiosa pregovarali

Madona

i

Bil Gejts

, ali je ruski milijarder i vlasnik fudbalskog kluba "Monako" izgleda imao najbolju ponudu.



Forbs piše da kupac ostrva čak i nije sam Ribolovljev već jedna kompanija koja zastupa interese njegove ćerke. On planira da kupi i drugo manje ostrvce Sparti koje je namijenio za svog sina.



Kako će se završiti cijela priča, pokazaće istraga. Ministar Sturnaras je obećao da će do detalja biti ispitano "zavještanje Onazisa" i da li su postojale neke posebne instrukcije za prodaju ostrva Skorpios.

tekst i foto: B92

Portal Analitika