Društvo

Nestala nadgrobna ploča

3005plocaKO
Š
to se desilo sa srednjevjekovnom pločom koja je u ponedjeljak otkrivena prilikom kopanja vodovodne instalacije na Peluzici u Kotoru, utvrdiće stručnjaci Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Kako je za Portal Analitika potvrdio arheolog Bogdan Lompar, stručnjaci su obišli teren i utvrdili da ploče nema.

Nestala nadgrobna ploča
Portal AnalitikaIzvor

- Izvođač radova je uklonio ploču mimo znanja Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Tek treba da se utvrdi gdje se ploča nalazi - kazao je Lompar za Portal Analitika.

On je istakao da će više podataka moći da kaže kada tim analizira podatke sa terena i sačini izvještaj.

Podsjetimo, prilikom radova na Peluzici, kod kuće Biskupovića, kako je ranije javio Skala radio, u ponedjeljak je otkrivena nadgrobna ploča sa štitom grba koji je bez heraldičkih obilježja.

Na kamenoj ploči je latinski natpis koji u prevodu glasi „Ovo je grobnica Nikole dekana i njegovih nasljednika - godina 1480“.

Prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, ukoliko se prilikom izvođenja građevinskih, poljoprivrednih ili bilo kojih drugih radova i aktivnosti na kopnu ili u vodi, naiđe na nalaze od arheološkog značaja, izvođač radova (u daljem tekstu: slučajni pronalazač) dužan je da:

- prekine radove i da obezbijedi nalazište, odnosno nalaze od eventualnog oštećenja, uništenja i od neovlašćenog pristupa drugih lica;

- odmah prijavi nalazište, odnosno nalaz Upravi, najbližoj javnoj ustanovi za zaštitu kulturnih dobara, organu uprave nadležnom za poslove policije ili organu uprave nadležnom za poslove sigurnosti na moru.

Za nepoštovanje odredaba ovog Zakona predviđene su visoke novčane kazne.

Portal Analitika