Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • FIŠER: Najvažnija posljedica afere Snimak trebalo bi da bude da se takve stvari više ne dešavaju

FIŠER: Najvažnija posljedica afere Snimak trebalo bi da bude da se takve stvari više ne dešavaju

pius
A
mbasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer dao je intervju za današnje Vijesti.

FIŠER: Najvažnija posljedica afere Snimak trebalo bi da bude da se takve stvari više ne dešavaju
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je „došlo do nesporazuma“, jer nije htio da komentariše pojedinačne sudske odluke, nadovezujući se na podsjećanje novinara da je odluke Apelacionog suda u slučajevima Zavala i Šarić ambasador nazvao razočaravajućima, što je dio javnosti shvatio kao miješanje u rad crnogorskog pravosuđa, te na to da su optuženi u aferi Zavala donijeli ambasadoru dokumentaciju, tražeći angažovanje njemačkih eksperata.

„Tu je došlo do nesporazuma. Nijesam imao namjeru da komentarišem pojedinačne odluke, ali ta dva slučaja su nam predstavljena kao ključni dokaz borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kada su te dvije presude pale, pitali smo koji su rezultati koje ćete nam predstaviti kao dokaze volje za borbom. Ne ispitujem legalnost odluke Apelacionog suda, i primiću odbranu optuženih u slučaju Zavala, kako bih im rekao da ne očekujemo montirana suđenja, već uvjerljive rezultate.“

Naslov današnjeg intervjua u Vijestima je „Snimak nepojmljiv za državu koja bi u EU“.

Na pitanje što bi, po njemu, bio logičan završetak istrage o toj aferi, Fišer je kazao:

“Rezultati istrage još nijesu poznati, ali posljedice moraju uslijediti nakon što ona bude završena. Najvažnija posljedica istrage trebalo bi da bude ona koja će spriječiti da se iste stvari ponovo dese. Na institucijama i rukovodstvu DPS-a je da se pobrinu da se tako nešto ne dešava ponovo. To treba da spriječe i parlament i navnost“.

Fišer je poručio da će izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe i efikasni akcioni planovi borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije biti uslovi za otvaranje 23. i 24. poglavlja.

On je kazao da pregovori treba da počnu upravo sa tim poglavljima.

„Kada je Bundestag podržao otvaranje pregovora, bili su jasni da pregovori počinju sa tim poglavljima. Sada kada postoje nedoumice oko akcionog plana i nezavisnosti pravosuđa, očekujemo da prije svega vidimo napredak u tim oblastima, a onda otvorimo ostala poglavlja. Pregovori treba da počnu  sa 23. i 24. poglavljem.“

 

Portal Analitika