Region

Ohrid: Otkazan samit regionalnih lidera

ohrid
S
amit regionalnih lidera zakazan za 1. i 2. jun u Ohridu je otkazan jer su Srbija, Bosna i Hercegovina i Rumunija bile protiv učešća Kosova. Makedonija: Štitimo naše dostojanstvo.

Ohrid: Otkazan samit regionalnih lidera
Portal AnalitikaIzvor

Samit je trebalo da bude posvećen procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je taj skup otkazao da bi "zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije", a "Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a još manje bojkotom".

Samit je otkazan pošto se tri države - Srbija, BiH i Rumunija - nisu saglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsjednici Albanije i Hrvatske su potom saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano.

"Makedonija je postupila u cjelosti u skladu sa aktima Procesa. Na žalost, stare balkanske predrasude i kompleksi zaživjeli su na ovom samitu i neću dozvoliti da se oni krše preko leđa Makedonije, i da za to da cijenu plaća Makedonija", rekao je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, koji je organizator skupa.

"Čitavu godinu smo se spremali za ovaj samit i napravili smo sve da lidere iz regiona dovedemo za isti sto", naveo je. Ivanov je poželio uspjeh sljedećem organizatoru samita i izrazio nadu da će se to dogoditi u "evropskijem Balkanu".

"
Ovo je jasan signal za Evropu, koji oslikava realnost u našem regionu i trebalo bi da bude upozorenje", kazao je Ivanov, uz ocjenu da "državni integritet i dostojanstvo nemaju cijenu".

Neposredno pred otkazivanja samita, oglasio se i komesar EU za proširenje Štefan File čiji je portparol Peter Stano demantovao pisanje prištinskih medija da File neće doći na Ohrid.

Iz Zagreba je juče saopšteno da je predsjednik Hrvatske Ivo  Josipović otkazao učešće ma Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Ohridu, a prije njega je to učinio albanski predsjednik Bujar Nišani zato što Kosovi nije pozvano na Samit.

(b92)

 

 

Portal Analitika