Društvo

Đurović: Đukanovićeve teze o KAP-u problematične

29gorannnn
T
vrdnja premijera Mila Đukanovića da jedino gašenje Kombinata aluminijuma (KAP) može prouzrokovati aktiviranje garancija nije tačna, jer je realnija opasnost od njihovog aktiviranja ako država, kao garant za kredite KAP-a, kasni u isplatama, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

Đurović: Đukanovićeve teze o KAP-u problematične
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je ranije kazao da Crnoj Gori nije potreban bankrot KAP-a, ne samo zbog mogućeg aktiviranja garancija za kredite, već i zato što se na taj način gasi važna razvojna šansa za njenu ekonomiju.

Član predsjedništva Pozitivne Goran Đurović kazao je da, u trenutku kada je Vlada donijela odluku o povećanju PDV-a kao jedinog preostalog zaštitnog mehanizma kojim će se dopuniti budžet, začuđuje ležeran stav Đukanovića po pitanju KAP-a zbog kojeg se, dobrim dijelom, PDV i povećao.

Đurović je u reagovanju dostavljenom agenciji Mina-business ocijenio da je Đukanović u svojoj izjavi iznio par problematičnih teza.

„On je ustvrdio da jedino gašenje KAP-a može prouzrokovati aktiviranje garancija, što apsolutno nije tačno“, kazao je Đurović.

Prema njegovim riječima, tačno je da je prestanak rada KAP-a jedna od mogućnosti za aktiviranje garancija.

„Ali je premijer zaboravio na postojanje opasnosti aktiviranja garancija u slučaju da država kao garant kasni u isplatama obaveza vezanih za KAP-ove kredite. Ovo može bit i realnija opasnost i pored toga što je KAP u funkciji“, smatra Đurović.

On je upitao Đukanovića iz kojih izvora će Vlada servisirati dalje svoje obaveze prema bankama „kada imamo jedan sistem koji je neprofitabilan i kada znamo da svakim danom sve teže izmirujemo obaveze prema povjeriocima“.

Đurović je kazao da je druga sporna teza mogućnost koju je premijer nagovjestio - reprogram kredita vezanih za KAP.

„Tačno je da reprogram može biti opcija kojom se obaveze prolongiraju, ali premijer zaboravlja da, po pravilu, reprogram kredita uvijek prate mnogo nepovoljnije kamatne stope od prvobitnih, kao i oštriji uslovi odobravanja samog reprograma“, pojasnio je on.

Iz Pozitivne su upozorili i na opasnost da reprogram može povećati ionako velike obaveze prema bankama koje su odobrile kredite, i da samim tim teret koji će pasti na sve građane Crne Gore može biti samo veći.

„Reprogram se, u principu, radi onda kada imate jasnu viziju riješavanja problema, na srednji ili duži rok, što ovdje nije slučaj. U slučaju KAP imamo jedino sigurno očekivanje da će se neki investitor pojaviti nekad, i ništa više od toga, što je neozbiljno i neodgovorno i za manje kompanije a ne za državu i njenu stratešku kompaniju“, naveo je Đurović.

On je podsjetio da je Đukanović pozvao generacije koje dolaze da „rade na očuvanju industrije u Crnoj Gori“.

„I mi ih iz Pozitive takođe pozivamo da rade na tome da industrija u Crnoj Gori zaživi, ali da nikako ne slijede primjer sadašnjeg premijera, čija dijela govore o ugašenoj crnogorskoj industriji“, zaključuje se u reagovanju Đurovića.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika