Politika

Marković: Holandija strog ali pošten partner

29mark1
H
olandija je strog, ali pošten partner Crne Gore, ocijenio je ministar pravde Duško Marković u razgovoru sa državnim sekretarom u holandskom Ministarstvu bezbjednosti i pravde, Fredom Tevenom.

Marković: Holandija strog ali pošten partner
Portal AnalitikaIzvor

Marković boravi u posjeti Hagu gdje je, kako je saopšteno iz njegovog resora, posjetio institucije Evropske unije i Kraljevine Holandije.

On je kolege iz holandskog ministarstva upoznao sa aktivnostima na realizaciji obaveza iz evropske agende, s naglaskom na izradi akicionih planova za poglavlja 23 i 24, reformama i rezultatima u oblasti pravosuđa i borbe protiv kriminala i korupcije, kao i na planu jačanja regionalne i međunarodne pravosudne saradnje.

„Marković je zahvalio Kraljevini Holandiji na dosadašnjoj podršci u reformskim procesima, ističući da je ta zemlja ’strogi, ali pošteni partner Crne Gore’“, kaže se u saopštenju.

On se posebno osvrnuo na podršku Holandije u jačanju sistema zaštite i promocije ljudskih prava, posebno osjetljivih grupa, kao što su LGBT osobe.

Teven je, kako se navodi, pozdravio usvajanje Strategije za poboljšanje uslova života LGBT osoba i pohvalio Crnu Goru za rezultate postignute u toj oblasti.

Sagovornici su, u cilju jačanja bilateralne saradnje, dovorili intenziviranje komunikacije dva ministarstva u cilju potpisivanja zajedničke izjave o saradnji.

Marković se u parlamentu sastao sa članovima Komiteta za evropske poslove, koje je upoznao sa tokom priprema za otvaranje pregovora o poglavljima 23 i 24, strukturom pregovaračkih grupa, kao i izazovima koji predstoje na putu evropskih integracija.

„Marković je najavio da će akcioni planovi biti upućeni Evropskoj komisiji do kraja juna, kao i da se do kraja jula očekuje usvajanje ustavnih promjena u dijelu pravosuđa, kao suštinske pretpostavke za nastavak reformi u oblasti vladavine prava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Marković, odgovarajući na konkretna pitanja, detaljnije upoznao domaćine sa reformama u oblasti antikorupcije, s naglaskom na zakonodavnim rješenjima u oblasti finansiranja političkih partija, sprječavanja sukoba interesa i javnih nabavki, kao i planovima za njihovo unaprjeđenje.

Marković se ranije danas sastao i sa potpredsjednikom EUROJUST-a Karlosom Zejenom, sa kojim je, kako se navodi u saopštenju, dogovorio slijed koraka prema otvaranju pregovora o zaključenju Ugovora o saradnji između tog tijela EU i Crne Gore.

Nakon sastanka je saopšteno da je, u cilju ocjene stepena implementacije Zakona o zaštiti ličnih podataka, dogovoreno da ekspertska misija EUROJUST-a na jesen posjeti Crnu Goru.

„Kako bi na osnovu njene ekspertize Kolegijum EUROJUST-a predložio otvaranje pregovora o zaključenju Ugovora o saradnji, kojim će biti unaprijeđena inače kvalitetna saradnja između EUROJUST-a i Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Marković će posjetu Hagu okončati predavanjem u institutu Klingendal, na temu “Vladavina prava u Crnoj Gori - juče, danas i sjutra”.

(MINA)

Portal Analitika