Abiznis

Sekulić: Agencija se suprostavlja zahtjevima mobilnih operatora za izmještanjem tehnologije

29sekulicok
N
a adresu crnogorske Agencije za eletronsku komunikaciju u prethodne dvije godine pristiglo je, a tek sada objelodanjeno – veliki broj zahtjeva mobilnih operatora za izmještanje određenih kapaciteta - mreže, funkcija i servisa u centar kompanija u regionu, potvrdio je za Antenu M direktor te agencije Zoran Sekulić.

Sekulić: Agencija se suprostavlja zahtjevima mobilnih operatora za izmještanjem tehnologije
Portal AnalitikaIzvor

Zbog želje da povećaju profit  ili nečeg drugog – operatori kao da su zaboravili na Zakon, pa nijedan njihov zahtjev nije dobio zeleno svijetlo,  ističe Sekulić:

«Agencija je prije svega postupajući u skladu sa odredbom Zakona o elektronskim komunikacijama, koja propisuje da svi elementi mreže moraju biti smješteni u Crnoj Gori, kako bi se vršila funkcija nadzora, ali da se svi servisi moraju organizovati u našoj državi, odgovarala na sve zahtjeve na negativan način».

Sekulić,  navodi kakav je konkretno zahtjev Agencija dobila od Telenora:

«Da izmjesti centar koji služi za organizovanje, vršenja funkcija, odnosno servisa za slučaj vanrednih prilika i većih ispada - u Srbiju, s obzirom da i tamo obavljaju djelatnost. Mi smo, naravno odbili taj zahtjev».

To, međutim  nije sve:

«I crnogorski Telekom je tražio,  takođe izmještanje određenih funkcija, prije svega SMS centra, a M-telu smo naložili da SMS centar vrati u Crnu Goru».

Stoga su, uvjerava Sekulić, svi mobilni operatori pod budnim okom Agencije - redovne kontrole ne izostaju:

«Kako zahtjevi dobijaju na intezitetu, tako su i naše kontrole učestalije, to je jedan trend kojem moramo da se suprostavimo».

Sekulić upozorava da bi loših posljedica bilo i u još nekim osjetljivim sferama, ali da Agencija, za sada, tim namjerama staje na put:

“Između ostalog kako ne bi dolazilo do odliva sredstava i prihoda operatora, koji obavljaju djelatnost u CG i kako bi spriječili eventualno stvaranje tehnološkog viška, zbog takvog objedinjavanja funkcija. A i radi zaštite tajnosti podataka, jer se radi o podacima koji moraju biti isključivo kod operatora”.

Svaki operator,  koji se oglušio ili će tek o Zakon neće izbjeći paprene kazne, poručio je Sekulić.

A ranije u M:telu i Telenoru kategorički su tvrdili da nijesu, niti planiraju seljenje određenih službi iz Crne Gore. Na sajtu Telenora, međutim, primjećuje se indikativno titululisanje: u  Podgorici čelni čovjek je izvršni direktor ili head of, dok je u Srbiji chief of ili generalni direktor.

Za Zorana Sekulića tu nema ništa sporno:

“Susreli smo se i sa tom činjenicom da su se na nivou menadžmenta objedinile funkcije, ali tu ne postoji mogućnost da se mi takvim odlukama suprostavimo, to je sasvim legalno. To nema direktne reperkusije na samo obavljanje servisa i organizaciju mreže u jednoj i drugoj državi”.

Sekulić se uzdržao od kategoričnog stava povodom odnedavne prakse u službi oglašavanja Telenora.

Naime, praktično sve marketinške odluke donosi centrala u Beogradu. Paradoksalno,  ali istinito – o mjestu na kojem će taj mobilni operator da zakupi bilbord u nekom crnogorskom gradu, odlučuju u Srbiji. Zoran Sekulić ukazuje da Agencija za elektronsku komunikaciju ne kontroliše i marketinške aktivnosti mobilnih operatora, ali smatra da i taj čudan fenomen treba ispitati.

Portal Analitika