Region

Dačić: Nema dileme oko briselskog sporazuma

29dacicnevjerok
Dačić u obraćanju na sjednici Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta rekao da se sporazumom ne stvara nova epublika Srpska i ponovio da briselskim sporazumom Srbija nije priznala nezavisnost Kosova.

Dačić: Nema dileme oko briselskog sporazuma
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu da će Vlada Srbije učiniti sve kako bi u potpunosti bio sproveden Sporazum s Prištinom postignut u Briselu.

Kako se prenosi na sajtu Vlade Srbije, Dačić je u govoru na Plenarnoj sjednici Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta istakao da će sporazum Beograda i Prištine postignut 19. aprila biti sproveden i ponovio da tu nema mjesta za dileme.

On je naglasio da Srbija tim Sporazumom nije priznala nezavisnost Kosova, ali da je svjesna situacije na terenu.

"Ovde nije reč ni o stvaranju neke nove Republike Srpske, kao što neki tvrde, već o šansi da se uspostavi bezbednost za sve zajednice na Kosovu i Metohiji", ukazao je predsjednik Vlade Srbije.

Dačić se u govoru osvrnuo i na reforme koje Vlada Srbije sprovodi i istakao da je uspostavljena nulta tolerancija prema korupciji i organizovanom kriminalu.

Proces proširenja EU, dodao je, ne smije da stane nakon prijema Hrvatske, a pridruživanje Srbije je neophodno za proces integracije čitavog Balkana.

On je upozorio i na to da bi ponovno uvođenje viza za građane Srbije, za šta se neke zemlje EU zalažu, bio težak udarac reformama i procesu evropskih integracija Srbije.

"Direktor Generalnog direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Pier Mirel, koji je prisustvovao obraćanju predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića u Evropskom parlamentu, rekao je da je Evropska komisija već dala preporuku da se Srbiji u junu dodeli datum za početak pregovora o pridruživanju EU, a da sada očekuje početak sprovođenja briselskog sporazuma", prenosi se u saopštenju Vlade Srbije.

Dačić će tokom današnje posete Briselu razgovarati s predsjednikom Odbora za inostrane poslove Evropskog parlamenta Elmarom Brokom i s predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

(AA)

Portal Analitika