Društvo

Univerzitet ne prepoznaje ,,Institut za jezik i književnost'' kao svoj organizacioni dio

29Univerzitet_Crne_Gore
P
ovodom otvorenog pisma ,,Instituta za jezik i književnost'' Filozofskog fakulteta u Nikšiću Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore javnosti se obratio saopstenjem UCG.

Univerzitet ne prepoznaje ,,Institut za jezik i književnost''  kao svoj organizacioni dio
Portal AnalitikaIzvor

Univerzitet Crne Gore ne prepoznaje ,,Institut za jezik i književnost''  Filozofskog fakulteta u Nikšiću kao svoj organizacioni dio. Takav Institut nije dio sistema Univerziteta, jer bi ga mogao osnovati jedino Univerzitet Crne Gore. Shodno Zakonu o visokom obrazovanju iz 2003. godine i Statutu Univerziteta Crne Gore iz 2004. godine, takva institucija nije prepoznata u aktima Univerziteta, i nije dio nove, tada uspostavljene, organizacije rada-kaže se u saopstenju UCG.

Otvoreno pismo je poslato bez potpisa, djelovodnog broja i pečata, tako da se i ne može zaključiti ko su članovi ,,Instituta''. S tim u vezi, smatramo da je najbolje da ovaj problem riješe na Filozofskom fakultetu, gdje su ga i započeli. Napominjemo i to da su se članovi ,,Instituta za jezik i književnost'' otvorenim pismom obratili javnosti, bez prethodnog obraćanja organima Univerziteta.

Senat Univerziteta Crne Gore je podržao inicijativu Vijeća Filozofskog fakulteta za transformaciju studijskih programa za jezik i književnost u Filološki fakultet, Odlukom br. 08-371/2 od 29.03.2012. godine, ali uz određene uslove. Senat je obavezao Filozofski fakultet da Elaborat pripremi u formi propisanoj za akreditaciju, rukovodeći se sugestijama Strukovnog vijeća za društvene nauke i Instituta za strane jezike Univerziteta Crne Gore. Sve je to trebalo usaglasiti na nekoj budućoj sjednici Senata, nakon što se taj postupak završi. Senat nikada nije dao saglasnost na Elaborat, jer on do danas i nije upućen Senatu. Kako je Senat jedini predlagač prema Upravnom odboru, takav predlog nije ni mogao biti procesurian ni upućen Upravnom odboru, a samim tim, ni odluka nije mogla biti donešena.

Shodno zahtjevu Filozofskog fakulteta, Upravni odbor je na sjednici održanoj 02. 04. 2013. godine donio Zaključak, kojim se Filozofski fakultet obavezuje da prethodno sprovede propisanu proceduru, u skladu sa Zakonom i Statutom Univerziteta Crne Gore i obezbijedi odgovarajuće odluke i mišljenja Senata i rektora.

Dakle, odluka Senata Univerziteta Crne Gore je da Nastavno vijeće Filozofskog fakulteta odgovori na upućene primjedbe Senata i usvoji odgovarajuće izmjene, što Fakultet uporno izbjegava.

Takođe, koliko su održivi pojedini studijski programi Filozofskog fakulteta, jasno se vidi po dugovima koji su nagomilani i iz kojih će se Univerzitet teško izvući.

Konačno, samo Upravni odbor Univerziteta Crne Gore ima pravo da formira fakultete, centre i institute, a što verifikuje Vlada. Ko je formirao ,,Institut za jezik i književnost''?

 

Napominjemo da Filozofski fakultet nije ispoštovao tačku 2. Odluke Senata Univerziteta Crne Gore, kao niti jedan od zaključaka Upravnog odbora. Pomenuta akta dostavljamo vam u prilogu završavaju svoje obraćanje javnosti iz UCG.

Portal Analitika