Abiznis

Prosječna cijena struje u EU za domaćinstva 19,7 centi

dalekovodslajd
C
ijene električne energije za domaćinstva u Evropskoj uniji porasle su 6,6 odsto u drugoj polovini prošle godine, pokazuju podaci Eurostata.

Prosječna cijena struje u EU za domaćinstva 19,7 centi
Portal AnalitikaIzvor

U drugoj polovini prošle godine najveći rast cijena struje za domaćinstva u nacionalnim valutama zabilježen je na Kipru 21 odsto, u Grčkoj 15 odsto, Italiji 11 odsto, Irskoj i Portugaliji po deset odsto i u Bugarskoj, Španiji i Poljskoj po devet odsto.

Pad cijena je zabilježen u Švedskoj pet odsto, Mađarskoj dva odsto i Finskoj jedan odsto, dok su bile stabilne u Danskoj i na Malti.

Izraženo u eurima, prosječna cijena za domaćinstva u drugoj polovini prošle godine, bila je najniža u Bugarskoj gdje je iznosila 9,6 centi za kilovat sat (kWh), zatim u Rumuniji 10,8 centi i Estoniji 11,2 centa. Najveće cijene su bile u Danskoj 29,7 centi, Kipru 29,1, Njemačkoj 26,8 i Italiji 23 centa.

Prosječna cijena električne energije u EU, prema podacima Eurostata, bila je 19,7 centi za kWh. U Crnoj Gori je kilovat sat električne energije za domaćinstva iznosi 8,2 centa, bez poreza na dodatu vrijednost. (Mina business)

 

Portal Analitika