Abiznis

Brajović obišao radove na obilaznici: Procjenjuju se ponude za autoput


brajovic
V
lada će za najznačajniju infrastrukturnu investiciju u istoriji Crne Gore, autoput Bar- Boljari, vrlo brzo biti u situaciji da odluči o partneru, saopštio je ministar saobraćaja Ivan Brajović, nakon obilaska radova na nikšićkoj obilaznici vrijednoj devet miliona eura.

Brajović obišao radove na obilaznici: Procjenjuju se ponude za autoput
Portal AnalitikaIzvor

"Danas sam u radnoj posjeti Nikšiću. Zadovoljstvo mi je da ovom prilikom čestitam novom predsjedniku Opštine Veselinu Grboviću i saradnicima. Znam da je dobio veliki problem u rukama ali sam siguran da će se on hrabro suočiti sa tim, kazao je Brajović.

Prema njegovim riječima, najznačajnija investicija u nikšičkoj opštini je ona koju obilazi-druga faza obilaznice oko grada.

"Dugačka je 10 km, a vrijednost radova je oko devet miliona eura. Rok izgradnje je 24 mjeseca, a izvođači me uvjeravaju da će biti i ranije završen.Dobićemo put širine 6,7 metara sa dvije trake, naveo je Brajović, dodajući da je trenutno probijeno pet kilometara puta.

Govoreći o autoputu, ministar je kazao da neće govoriti o krajnjem roku odabira partnera i istakao da se radi vrlo precizno i predano na procjeni svih dobijenih ponuda za autoput.

"Za takvu investiciju, vrijednu stotine miliona, ne možete preko noći odlučiti, a da dobro ne izmjerite sve efekte različitih finansijskih ponuda, kao i da li je bilo određenih racionalizacija u tehničkim rješenjima u odnosu na idejni projekat", rekao je Brajović.

Na novinarsku ocjenu da se o tom poslu stalno priča, on je kazao je da je to normalno i naveo da pri to ozbiljni ljudi moraju voditi računa da ne daju neodmjerene izjave o brzini realizacije projekta i početka odabira partnera.

"Od odabira partnera zavisi dalja procedura. Ukoliko to budu neke firme sa kojima imamo međudržavni sporazum ići ćemo u Skupštinu, jer želim da svi podijelimo odgovornost, odnosno da i najveće zakonodavno tijelo da svoj sud o takvoj investiciji", rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, ukoliko se odabere firma sa čijom državom Crna Gora nema međunarodni sporazum, uslijediće neki od tendera, a vidjeće se da li po skraćenoj proceduri.

Za izgradnju autoputa do sada su interesovanje pokazali Kineska kompanija za telekomunikaciju i infrastrukturu (CCCC), koju podržava Exim banka, i američko-turski konzorcijum Behtel-Enka.  Ponudu je dostavio i turski konzorcijum Dogus Gulsan.

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika