Region

HAG: Prliću i saoptuženim 111 godina robije

haggg
H
aški tribunal osudio je danas bivšeg lidera Hrvata u BiH Jadranka Prlića na 25 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima u BiH, 1993-94, a petorici saoptuženih izrekao je kazne od 10 do 20 godina zatvora.

HAG: Prliću i saoptuženim 111 godina robije
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao predsjedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, utvrđeno da su ti zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uspostavljanje "hrvatskog entiteta, djelimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine", nasilnim i trajnim protjerivanjem muslimanskog stanovništva iz osam opština u BiH.

Cilj stvaranja tog entiteta - Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB) - po presudi je bilo "ponovno ujedinjavanje hrvatskog naroda", budući da je zločinačkim planom bilo predviđeno da se on "ili ujedini sa Hrvatskom, u slučaju da raspada BiH" ili ostane u BiH "s tijesnim vezama s Hrvatskom". Tužioci su to nazvali uspostavljanjem "Velike Hrvatske".

Tribunal je presudio da je u osmišljavanju tog zločinačkog poduhvata učestvovao tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, a da ga je u BiH ostvarivala, pored Hrvatskog vijeća odbrane - oružane formacije bosanskih Hrvata - i vojska Republike Hrvatske.

Vlasti Hrvatske, po presudi, "imale su opštu kontrolu nad vlastima HRHB". Godinama prije zločina, hrvatski predsednik Tuđman i lider bosanskih Hrvata Mate Boban zaključili su da je bilo "neophodno promijeniti strukturu stanovništva" na teritorijama BiH na koje je udruženi zločinački poduhvat polagao pravo.

Kao učesnike u zločinačkom poduvhatu, pored Tuđmana i optuženih, u presudi su navedeni i tadašnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak i načelnik Generalštaba HV Janko Bobetko koji su "koordinisali djelovanje" sa optuženima.

Optuženi su ostvarivanju cilja udruženog zločinačkog poduhvata, prema presudi, dali "značajan doprinos".

Prlić je u vreme zločina bio premijer samoproglašene HRHB. (B92)

 

Portal Analitika