Region

Masovna pojava zmija u Beogradu

okzmije
P
roteklih dana u više navrata u Beogradu su se pojavile zmije, što je izazvalo uznemirenost pojedinih građana.

Masovna pojava zmija u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Iako ovakvi neočekivani susreti izazivaju nelagodnost i strah, pogotovo za one koji pojavu zmija vezuju za divlju prirodu, nema razloga za paniku, saopštio je Zavod za zaštitu prirode Srbije.

"Dobili smo pozive da su se zmije pojavile kraj jedne osnovne škole i vrtića na Bežanijskoj kosi, u opštini Stari grad, a dobijali smo pozive i iz rubnih opština Beograda, iz Mirijeva i drugih djelova grada koji su u blizini šuma. Nema razloga za paniku i strah, jer su svih pet vrsta zmija koje žive u Beogradu bezopasne i niJEsu otrovne. Zmije se inače plaše čovJeka i kada naiđete na neku od njih, najbolje što možete da uradite je da je pustite da pobJegne", rekla je Maja Radosavljević iz ove službe je za B92.

Pojavljivanje zmija u aprilu i maju je prirodna pojava za ovu grupu životinja koja u proleće izlazi iz zimovališta. Pored prostora u prirodi, nije neobično da se zmije pojavljuju i u urbanim sredinama, obzirom da gradska naselja pokrivaju njihova nekadašnja prirodna staništa.

Tako se u prvim prolećnim mjesecima može naleteti na zmije uglavnom u onim gradskim prostorima koja su sklonjena od ljudi - podrumima, tavanima, zapuštenim dvorištima i divljim površinama.

Zmije tada kreću u potragu za hranom i vodom, a dešava se i da, uplašene i dezorijentisane gradskom bukom, u svojoj potrazi zalutaju i u prometne djelove grada.

Na teritoriji Beograda obitava pet vrsta zmija i sve su neotrovne. Zmija se povlači i izbjegava čoveka, ali ukoliko dođe do iznenadnog susreta, dovoljno je zastati, izbjeći nagle pokrete i sačekati da zmija pobegne.

Zmije su u Srbiji zakonom zaštićene vrste, zabranjeno je njihovo ubijanje i narušavanje njihovih staništa. Ako neko od sugrađana naiđe na zmiju, trebalo bi da obavijesti Službu komunalne zoohigijene Veterinarske ustanove "Veterina Beograd" putem posebnog telefonskog broja 011/ 329-3099.

Ekipa ove službe koja je prošla poseban edukativni program Zavoda za zaštitu prirode Srbije, osposobljena je za hvatanje neotrovnih zmija u gradu, kao i za njihovo vraćanje u prirodnu sredinu, navodi se u saopštenju.

(B92)

 

Portal Analitika