Društvo

Registrovan pad broja korisnika heroina i kanabisa u Evropi

2805drogaok
E
vropski centar za praćenje droga i zavisnosti (EMCDDA) objavio je novi godišnji izvještaj o stanju u Evropi u kojem se navodi da se upotreba heroina, kokaina i kanabisa smanjuje u nekim zemljama, ali da je upotreba droga na kontinentu i dalje na visokom nivou, javlja regionalni portal Sibiz.

Registrovan pad broja korisnika heroina i kanabisa u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

"Najmanje 85 miliona odraslih Evropljana su koristili nedopuštene droge u nekom trenutku u svom životu, što predstavlja oko četvrtinu odrasle populacije u Evropi. Većina zemalja izvještava o upotrebi kanabisa (77 miliona), dok su procjene o upotrebi drugih vrsta droga tokom života mnogo niže-14,5 miliona za kokain, 12,7 miliona za amfetamine i 11,4 miliona za ekstazi", navodi se u izvještaju o stanju droga u Evropi u 2013.: Trendovi i razvoj.

U Evropi postoji znatna razlika u razinama upotrebe droga tokom života, u rasponu od oko trećine odraslih osoba u Danskoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, do manje od jedne desetine u Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Turskoj.

U svom godišnjem pregledu EMCDDA opisuje pozitivne pomake vezano za već postojeće droge, kao što su manje novih korisnika heroina, smanjena intravenska upotreba i pad upotrebe marihuane i kokaina u nekim zemljama. No, s druge strane, raste zabrinutost zbog sintetičkih stimulansa i novih psihoaktivnih supstanci koje se nude kako na ilegalnom tržištu, tako i na tržištu tzv. "legalnih droga".

U izvješću se takođe ističe da je tržište droga "sve fluidnije i dinamičnije", te da su globalizacija i informacijska tehnologija važni pokretači promjena, uz internet koji stvara nove veze u upotrebi i snadbijevanju drogama.

 

Portal Analitika