Politika

Marković: Očekujem usvajanje ustavnih promjena do kraja jula

2805duskomarkovicok
C
rna Gora se u ovom trenutku nalazi u jednom zaista važnom izazovu kada je u pitanju evropska agenda, a to je usvajanje akcionih planova za poglavlja 23 i 24, kao ključnog preduslova za otvaranje pregovora u tim poglavljima To je bio akcenat priče dokle smo stigli, naravno zajedno, koliko nam je posla ostalo još na tom planu i naravno kvalitet tih planova. Ono što je konstatovano i sa jedne i sa druge strane jeste da vrijeme ne treba da ugrozi kvalitet, i na taj način smo definisali dalje korake koji će omogućiti i stvoriti prostor za dodatno unapređenje akcionih planova sa aspekta mjera, indikatora ali i finansijskih sredstava koja su neophodna za njihovu inplementaciju, izjavio je vicepremijer Duško Marković nakon zvanične posjete Briselu.

Marković: Očekujem usvajanje ustavnih promjena do kraja jula
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz vladinog biroa za informisanje, Marković očekuje u drugoj nedjelji juna dolazak eksperata iz Brisela, njihove nove komentare i nakon toga u narednih desetak dana uključivanje tih komentara u akcione planove.

-To će biti, da kažemo, okolnost kada će Vlada moći o njima da se izjasni i proslijedi ih komisiji. Drugo važno pitanje, koje je povezano i sa ovim, jesu ustavne promjene u dijelu pravosuđa. Složili smo se da je to veoma važno za Crnu Goru u ovom trenutku i u ukupnom procesu. Ne samo zbog samih rešenja koja se predviđaju ustavnim promjenama sa aspekta jačanja nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, nego i potrebe demokratske, političke i ukupne zrelosti crnogorskog društava da razumije svoje interese za budućnost. Saopštio sam predstavnicima iz Brisela na svim ovim nivoima da je Vlada i vladajuća koalicija spremna da učini dodatne napore da stvori pretpostavke za usvajanje amandmana, ali i jasno podvukao da to nije samo odgovornost Vlade i vladajuće koalicije, nego i svih drugih političkih aktera u parlamentu. Odgovornost za budućnost Crne Gore ne pripada ne samo vlasti, već i opoziciji. Mislim da smo se oko toga potpuno usaglasili i očekujemo da onaj dio opozicije koji verbalno podržava ustavne promjene, to potvrdi i suštinski u parlamentu i da krajem jula pošaljemo jednu snažnu poruku iz Crne Gore koja će biti ukupno ohrabrenje i za Brisel i za nas u Crnoj Gori- istakao je Marković.

Precizirao je da je sa komesarom razgovarao na nivou činjenica, a ne političkih ocjena, kvalifikacija i izgleda.

-Razgovarali smo o realnim izazovima i problemima, načinu kako da ih rješavamo i mislim da smo se dobro razumjeli i usaglasili i očekujem da će ono što će uraditi predstavnici Evropske komisije, Direktorata za proširenje ili drugih institucija iz Brisela, i ono što ćemo mi raditi u Crnoj Gori, u veoma kratkom roku dati dobar rezultat i prevazići određene dileme ili pitanja koja se u ovom trenutku postavljaju - da li Crna Gora može zadržati onaj dobar i snažan ritam koji je imala u ovoj predhodnoj fazi. U ovom, sada novom trenutku, neophodno je da svakog dana, svake nedelje, svakog mjeseca, radimo na konkretnim problemima, na konkretnim izazovima, da jačamo naše institucije, da ih učinimo kredibilnim i sposobnim da se nose sa izazovima, najsloženijim izazovima, prije svega na planu borbe protiv kriminala i korupcije- naglasio je Marković.

Odgovarajući na pitanje novinara Marković je naveo da je sa Fileom razgovarao i o aferi Snimak.

- Ja sam zaista komesaru dao svoje viđenje tih problema. Nastojao sam da to objektiviziram, da to ne držim na političkoj ravni, jer su to oba aspekta koja su za opoziciju veoma interesantna da na žeravici drži vlast. Moj pristup nije taj, nego da u odnosu na ono što je problem damo najkvalitetniji odgovor, kako bi Crna Gora nastavila kvalitetno da ispunjava svoju evropsku agendu. Znači, ta i druga pitanja su naravno bila predmet naših razgovora i mislim da je razgovor bio veoma konstruktivan i da smo se na kraju dogovorili da ta piatanja u kontinuitetu pratimo i da naše povjerenje svakodnevno učvršćujemo. Učvršćujemo povjerenje u pogledu naše sposobnosti da zadržimo ovaj ritam- kazao je Marković.

Portal Analitika